Новини

У Зеленського відставку суддів КСУ назвали оптимальним варіантом для вирішення конституційної кризи

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Оптимальним варіантом для вирішення конституційної кризи може стати відставка суддів Конституційного суду, які голосували за рішення щодо антикорупційної реформи. Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ідеальна була б модель вирішення цієї кризової ситуації, […] щоб вони [судді] набралися громадянської мужності та заради збереження інституційності КСУ подали б у відставку», — сказав Веніславський. Завдяки цьому, наголосив він, відбулося б «еволюційне оновлення» складу КСУ.

Веніславський зазначив, що Верховна Рада повинна ухвалити закон, який поставить роботу суду в чітке законодавче русло. «На сьогодні така діяльність регламентується внутрішнім документом КСУ, регламентом, затвердженим постановою КСУ, що суперечить ст. 19 Конституції. Це перше, що треба зробити, і думаю, що найближчим часом ми це зробимо», — наголосив він.

Також представник Зеленського наголосив на необхідності збільшити кворум у КСУ. «На сьогодні КС ухвалює рішення щонайменше 10 голосами. Ми пропонуємо, щоб це було двома третинами — за аналогією з парламентом, тобто якщо проголосують 12 суддів за рішення», — додав він.

Нагадаємо, минулого тижня народні депутати передали до КСУ заяву із закликом до 11 суддів, які ухвалили рішення про скасування антикорупційної реформи й електронного декларування, добровільно скласти свої повноваження.

Суддя КСУ Володимир Мойсик заявив, що судді підтримують законопроєкт спікера Ради про відновлення електронного декларування та готові розʼяснити своє рішення щодо антикорупційної реформи.