Новини

Комітет Ради рекомендував ухвалити за основу законопроєкт Зеленського про судову реформу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба президента України

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту ухвалити президентський законопроєкт № 3711 щодо судової реформи за основу в першому читанні, а рекомендації Венеціанської комісії врахувати до другого читання. Про це повідомив глава Комітету Андрій Костін у коментарі Інтерфакс-Україна.

За його словами, на Комітеті за рішення проголосували 12 членів, і всі вони представники «Слуги народу». Він назвав це «твердою позицією» фракції відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Костін задекларував готовність врахувати всі рекомендації Венеціанської комісії у вигляді правок до законопроєкту між першим і другим читанням. Зокрема, планують врахувати рекомендації щодо балансу повноважень Вищої ради правосуддя (ВРП) і ВККС.

«Ми готові, як більшість у профільному комітеті, підтримати інституційну автономію ВККС. Саме на цьому наголошує Венеціанська комісія. Ми готові виправити норму про те, так би мовити, коло міжнародних організацій, які будуть давати своїх експертів у конкурсну комісію з відбору нової ВККС, як це рекомендовано комісією», — зазначив він.

За словами депутата, якщо раніше комісія у своїх висновках направляла Раду до того, щоб «компетенція ВККС поступово передавалася до ВРП», то зараз чітко підтвердила, що з урахуванням сьогоднішньої ситуації в Україні повинна бути окрема Вища кваліфікаційна комісія суддів.