Новини

У НБУ оновили вертикаль влади. Заступницю голови Рожкову позбавили більшості повноважень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

National Bank Of Ukraine / Flickr

Правління Національного банку України вирішило перерозподілити повноваження членів правління та створило нову вертикаль влади в цій установі.

Про це пише пресслужба НБУ.

У рамках перерозподілу найбільше повноважень втратила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. У неї забрали кілька ключових департаментів, які перейшли до вертикалі «Пруденційний нагляд та загальні питання». Керуватиме цією вертикаллю сам очільник НБУ Кирило Шевченко.

Рожкова ж здійснюватиме нагляд за вертикаллю «Регулювання фінансового сектору». До нього увійшли департаменти методології регулювання діяльності банків та методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ. Усі вони не відіграють ключової ролі у питанні регулювання банківської сфери.

Інший заступник голови НБУ Дмитро Сологуб керуватиме вертикаллю «Монетарна стабільність». Вона лишилися без змін, лише один департамент відійшов під керівництво Рожкової.

Сам же очільник НБУ Шевченко у рамках перерозподілу отримує під своє підпорядкування 15 різних підрозділів Нацбанку, що становить майже половину від усіх підрозділів відомства.

«Необхідність оновлення вертикалей підпорядкування центробанку зумовлена розширенням мандату Національного банку, зокрема у сфері регулювання ринку небанківських фінансових установ. Регулятор має відокремити методологічне супроводження та нормативно-правове регулювання діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг від функцій нагляду за ними», — пояснюють своє рішення в НБУ.