Новини

Трамп пригрозив відкликати з Німеччини частину військ США. Він заявив, що Берлін «ухиляється» він внесків до НАТО

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Tom Brenner / Getty Images

Президент США Дональд Трамп оголосив про скорочення військового контингенту в Німеччині на 9,5 тис. військових, оскільки Берлін «ухиляється» від сплати членських внесків до НАТО. Проте урядовці пояснюють це рішення ще й тим, що канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилась відвідати саміт «Великої сімки» у США.

Про це повідомляє Reuters.

Трамп заявив, що після скорочення в Німеччині залишаться 25 тис. американських військових. Він реалізує це рішення, якщо Берлін не виправиться.

«Тож ми захищаємо Німеччину, а вони ухиляються. У цьому немає сенсу. Тож я сказав, що ми знизимо кількість солдатів до 25 тисяч», — сказав Трамп.

Така інформація циркулювала від початку червня, і нарешті президент США підтвердив її офіційно.

На переконання джерел видання в адміністрації, скорочення військ — це результат роботи військового керівництва, який не має нічого спільного з напругою між Дональдом Трампом і Ангелою Меркель. Канцлер Німеччини зірвала плани президента США провести особисту зустріч лідерів держав «Великої сімки» (G7).

Інші джерела видання заявили, що Білий дім, Держдеп і Пентагон здивувалися цьому рішенню і пояснили його панікою президента через зірваний саміт G7 або впливом колишнього посла США у Німеччині.

Зі свого боку німецьке посольство у США заявило, що американські війська — не для захисту Німеччини, а для захисту трансатлантичної безпеки, і що Берлін попереджали про скорочення.