Нардеп «Голосу» попросив НАБУ перевірити Український культурний фонд — саме під час перевиборів голови фонду. Ціна питання — сотні мільйонів гривень. Що відбувається? Максимально просто

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Нардеп «Голосу» попросив НАБУ перевірити Український культурний фонд — саме під час перевиборів голови фонду. Ціна питання — сотні мільйонів гривень. Що відбувається? Максимально просто

У 2020 році Кабмін виділив 590 мільйонів гривень на підтримку культури в умовах пандемії. Розподіляв гроші Український культурний фонд (УКФ) через два конкурси за програмою «Культура в часи кризи: інституційна підтримка». У лютому 2021 року закінчився трирічний контракт з виконавчою директоркою УКФ Юлією Федів. Зараз триває конкурс на посаду директора, в якому вона також бере участь. Одинадцятого березня народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк звернувся до НАБУ та до Державної аудиторської служби України з вимогою перевірити, як саме УКФ виділяв гроші з «антиковідного» фонду. На думку депутата, деякі грантові заявки погоджували з порушеннями. У відповідь екснардеп та колишня заступник міністра культури Ірина Подоляк звинуватила Железняка в спробі дискредитувати Юлію Федів під час виборів директора фонду. Позицію Подоляк підтримало чимало діячів культури. Железняк стверджує, що не намагається вплинути на зміну керівництва УКФ. «Бабель» поговорив зі сторонами конфлікту та розповідає, що відбувається в Українському культурному фонді.

Девʼятого березня закінчився строк подачі документів від кандидатів на посаду виконавчого директора УКФ. Загалом у конкурсі візьмуть участь 13 кандидатів, серед них і Юлія Федів, яка три роки керувала фондом.

Десятого березня Спілка концертної індустрії України (СКІУ) заявила про порушення, які допустив УКФ, видаючи гранти з фонду боротьби з COVID-19. Голова СКІУ, член «Голосу» та керуючий партнер концертного залу Stereo Plaza Максим Шульженко стверджує, що гроші виділялися з порушеннями, зокрема й компаніям, які останні два роки офіційно не вели діяльність, не платили податків і не мали працівників, мали дохід набагато нижчий від суми гранту, або їхній основний КВЕД взагалі не передбачає допомоги з фонду. Тоді як артисти та компанії, які справді постраждали від пандемії, грошей не отримали. Одинадцятого березня заяви до НАБУ та Державної аудиторської служби з тими ж твердженнями написав Ярослав Железняк.

Ірина Подоляк написала, що заяви Железняка та Шульженка — це скоординована атака проти Юлії Федів та керівництва УКФ. Її підтримали директор «Довженко-центру» Іван Козленко, нардеп Соломія Бобровська, колишній міністр культури Володимир Бородянський, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінкевич, співзасновниця Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська та ще чимало діячів культури. Козленко написав, що ці події — частина боротьби «зацікавлених учасників ринку» за бюджетні кошти, в якій нардепа Железняка використали «всліпу».

«Втративши доходи, представники ринку [розваг] звернули пильнішу увагу на державні субсидії (інституційні гранти УКФ). Однак, на заваді їхнім намірам монополізувати державний ресурс стали прозорі процедури УКФ. Не маючи досвіду заповнення заявок, частина претендентів на інституційні гранти припустилась помилок і була відсіяна на рівні технічного відбору. Частина — не змогла підтвердити збитки, оскільки велика частка ринку розваг перебуває в тіні, уникаючи оподаткування. Частина — взагалі не має юридичного статусу, а, отже, для держави не існує… Так «ображені» розпочали боротьбу за владу в УКФ, запустивши кампанію з дискредитації інституції в розпал конкурсу на посаду її голови», — вважає Козленко.

Максим Шульженко каже, що не збирається втручатися в конкурс на посаду директора УКФ. «У нас немає фаворита серед кандидатів, ми не згадували Юлію Федів у своїх заявах. Особисто я не проти, щоб вона переобралася на другий термін. Ми взагалі не йдемо туди в керівництво. Мова не про це, а про порушення, які випливають з документів», — сказав він у коментарі «Бабелю». З позицією Івана Козленка він також не погоджується, бо ТОВ «Стерео Плаза Груп» отримало від УКФ майже один мільйон гривень, тобто справа не в образах тих, кому грантів не дісталося.

Шульженко наголошує, що ще в жовтні він показував ті самі документи з заяви СКІУ в Мінкульті. Девʼятнадцятого лютого на Event Industry Forum він публічно запитував у Юлії Федів про помилки в грантових заявках, але вона не відповіла. «Ми на сайті Спілки оприлюднили документи, ніхто не відреагував. Ми показали ці документи депутату Ярославу Железняку, він написав заяву до НАБУ, і от тоді вже про це заговорили», — каже він.

За словами Шульженка, індустрія концертів та івентів сильно постраждала під час пандемії коронавірусу, а 590 мільйонів гривень, виділених з «антиковідного» фонду через УКФ — це єдиний шанс отримати допомогу від держави. «Ми бачимо, що гроші виділялися компаніям, які взагалі не здійснювали ніякої діяльності під час карантину, не мали доходів та не платили податків. Нас ображають і звинувачують у тому, що ми не маємо відношення до сфери культури. Я можу лише показати, скільки ми платимо податків. І як платники податків маємо право запитати, як розподіляються кошти», — каже Шульженко.

Пʼятнадцятого березня УКФ офіційно відповів на звинувачення. Серед іншого, керівництво фонду стверджує, що вони не виділяють кошти на підставі фінансових звітів компаній, їхніх доходів та податків. Деякі заявники справді не відповідали умовам конкурсу за своїми основними КВЕДами. Їхні заявки УКФ окремо погоджував з Мінкультом.

При цьому, УКФ погоджується з тим, що інколи помилявся, видаючи гроші, але це не масове явище. Деякі помилки, на які вказав Шульженко, фонд вже виявив. У цих випадках компанії будуть повертати грантові гроші. Усі інші аргументи СКІУ у фонді вважають суб’єктивною інтерпретацією законодавства.

Шістнадцятого березня ситуацію навколо УКФ офіційно прокоментувало Міністерство культури та інформаційної політики. У міністерстві заявили, що не погоджували з фондом будь-які рішення щодо грантових заявок.

«В офіційній позиції Українського культурного фонду, розміщеній на його сайті, подано неправдиві факти щодо ролі МКІП у розподілі коштів грантів інституційної підтримки від УКФ. Міністерство не втручається в оперативну діяльність УКФ щодо розподілу коштів грантів інституційної підтримки. Зокрема, за наданими Українським культурним фондом фактами щодо погодження із МКІП виділення грантів за неосновним КВЕДом повідомляємо, що такого погодження із МКІП не було», — сказано в заяві.

В УКФ поки що заяву Мінкульту не коментують.

Шістнадцятого березня депутат Ярослав Железняк написав, що відкликав свої заяви до НАБУ та Державної аудиторської служби. Він зустрівся з Юлією Федів, і вона пообіцяла, що УКФ самостійно перевірить усі заявки та звіти грантоотримувачів. Якщо знайдуть помилки — будуть розривати договори та повертати гроші.