Кіноакадемія оголосила шортліст «Оскара-2021» — «Атлантида» Васяновича про Донбас туди не потрапила. У переліку «Тенет» і «Борат 2». Розповідаємо про найцікавіші фільми

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Кіноакадемія оголосила шортліст «Оскара-2021» — «Атлантида» Васяновича про Донбас туди не потрапила. У переліку «Тенет» і «Борат 2». Розповідаємо про найцікавіші фільми

Tenet

Академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила шортліст кандидатів на премію «Оскар» у 9 категоріях. Українські картини «Атлантида» Валентина Васяновича та «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик до них не увійшли, серед потенційних претендентів на «Оскар» — «Ще по одній», «Манк», «Тенет», «Колектив», «Дік Джонсон мертвий» і кілька несподіваних кандидатів. Наприклад, фільм Netflix про дружбу людини з восьминогом і стрічка Саші Барона Коена «Наступний фільм про Бората», що претендує на «Оскар» у категорії «Найкраща пісня до фільму» завдяки хіту про «уханський грип». «Бабель» відібрав 10 фільмів, які потрапили до шортліста в різних категоріях, і розповідає, які подивитися.

Біографічна драма «Манк»

Категорії: «Найкраща музика до фільму», «Найкращі грим і зачіски», «Найкращі візуальні ефекти»

MANK / режисер — Девід Фінчер / у головних ролях — Ґері Олдмен, Том Берк, Лілі Коллінз / тривалість — 2 години 11 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 87%.

Американський драматичний фільм про голлівудського сценариста 1930-х років Германа Манкевича вийшов на Netflix на початку грудня і відразу отримав хороші відгуки від критиків. Рецензенти прогнозували, що нова стрічка Девіда Фінчера має всі шанси поборотися за «Оскар» і, схоже, не помилилися. «Манк» вже зібрав 12 номінацій на Critics Choice Awards і шість — на «Золотий глобус». На «Оскар» «Манк» поки що претендує у трьох категоріях. Неочікувано — у номінації «Найкращі візуальні ефекти».

Документальний фільм «Колектив»

Категорії: «Найкращий документальний повнометражний фільм», «Найкращий міжнародний художній фільм»

Collective / режисер — Александр Нанау / у головних ролях — Мірела Неаг, Влад Войкулеску, Теді Урсулеану / тривалість — 1 година 49 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Стрічка румунського режисера Александра Нанау опинилася в полі зору критиків вже давно. Вона отримала нагороду як найкращий документальний фільм на Цюрихському кінофестивалі, а ще — стала єдиною документальною стрічкою, яку показали в розділі Spotlight на кінофестивалі «Санденс». Тепер фільм, що розповідає про корупцію в румунській системі охороні здоров’я, може отримати й «Оскар». У фокусі фільму — історія постраждалих внаслідок пожежі в нічному клубі Colectiv у Бухаресті 30 жовтня 2015 року. Тоді загинули 72 людини, 182 отримали поранення. Понад третину з тих, хто вижив, згодом померли в лікарні від інфекції.

Документальний фільм «Ласкаво просимо у Чечню»

Категорії: «Найкращий документальний повнометражний фільм», «Найкращі візуальні ефекти»

Welcome to Chechnya / режисер — Девід Франс / у головних ролях — Ольга Баранова, Девід Істєєв, Максим Лапунов / тривалість — 1 година 47 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

Девід Франс був номінований на премію «Оскар» у 2013 році за документальну стрічку про боротьбу зі СНІДом, однак тоді нагороду не отримав. Новий фільм американського репортера «Ласкаво просимо у Чечню» висвітлює іншу тему — затримання та катування представників ЛГБТ у Чечні у 2017 році. Це єдиний документальний фільм, який водночас змагається й у категорії «Найкращі візуальні ефекти».

Документальний фільм «Агент під прикриттям»

Категорії: «Найкращий документальний повнометражний фільм», «Найкращий міжнародний художній фільм»

The Mole Agent / режисер — Майте Альберді / у головних ролях — Серджіо Чамі, Ромуло Ейткен / тривалість — 1 година 30 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 94%.

Чилійський фільм «Агент під прикриттям» — це шпигунська історія про 83-річного вдівця Серджіо, який під прикриттям влаштовується до будинку для літніх людей, щоб з’ясувати, наскільки добре персонал піклується про матір його клієнта. Усе, що відбувається навколо, він фіксує за допомогою ручки із вбудованою відеокамерою та спеціальних шпигунських окулярів.

Науково-фантастичний фільм «Тенет»

Категорії: «Найкраща музика до фільму», «Найкращі візуальні ефекти»

Tenet / режисер — Крістофер Нолан / у головних ролях — Джон Девід Вашингтон, Роберт Паттінсон, Елізабет Дебікі / тривалість — 2 години 30 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 74%.

Претендує на премію «Оскар» й «Тенет» — новий блокбастер Крістофера Нолана про агента американських спецслужб, який намагається завадити російському магнату влаштувати кінець світу. Він увійшов до двох шортлістів, зокрема в категорії «Найкраща музика до фільму». Музику для нього написав Людвіґ Йоранссон. Ганс Циммер, який часто співпрацює з Ноланом, був зайнятий роботою над «Дюною».

Документальний фільм «Дік Джонсон мертвий»

Категорія: «Найкращий документальний повнометражний фільм»

Dick Johnson Is Dead / режисер — Кірстен Джонсон / у головній ролі — Річард Джонсон / тривалість — 1 година 29 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

У 2017 році, коли у батька режисерки Кірстен Джонсон діагностували деменцію, вона вирішила зняти фільм про його смерть. Над проєктом працювали кілька років. У підсумку вийшла стрічка, яка зображає, як Дік Джонсон знову і знову помирає у різний спосіб, однак усе одно залишається живим. Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі «Санденс». Минулої осені видання The New Yorker внесло «Дік Джонсон мертвий» до переліку 62 найкращих документальних фільмів усіх часів.

Драмеді «Ще по одній»

Категорія: «Найкращий міжнародний художній фільм»

Another Round / режисер — Томас Вінтерберг / у головних ролях — Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Маунус Міллан, Ларс Рант/ тривалість — 1 година 55 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 92%.

Стрічка Томаса Вінтерберга розповідає про шкільного викладача Мартіна, який разом із друзями вирішує перевірити теорію, що від народження людям не вистачає у крові 0,5 проміле алкоголю. Стрічка не лише увійшла до шортліста премії «Оскар», але й отримала чотири «європейські Оскари» на початку грудня. Нещодавно її номінували на «Золотий глобус» — у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Драма «Ти і я»

Категорія: «Найкращий міжнародний художній фільм»

Two of Us / режисер — Філіппо Менегетті / у головних ролях — Мартіна Шевальє, Барбара Зукова, Леа Дрюкер / тривалість — 1 година 59 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 98%.

Робота італійського режисера Філіппо Менегетті змальовує кохання двох пенсіонерок — Ніни і Маделайн. Вони роками тримали свої стосунки в секреті. Коли одна з них переносить інсульт і втрачає змогу рухатися та розмовляти, інша — не в змозі бути поряд, бо є «лише сусідкою». Перш ніж потрапити до шортліста «Оскара», стрічка отримала номінацію на «Золотий глобус».

Сатирична комедія «Наступний фільм про Бората»

Категорія: «Найкраща пісня до фільму»

Borat Subsequent Moviefilm / режисер — Джейсон Волінер / у головних ролях — Саша Барон Коен, Марія Бакалова / тривалість — 1 година 36 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 83%.

Сиквел культової комедії Саші Барона Коена про пригоди казахського журналіста Бората Сагдієва у США увірвався до шортліста премії «Оскар» завдяки пісні Wuhan Flu. У фільмі Сагдієв співає її разом з конспірологами QАnon, а ще — на одному із зібрань прихильників Дональда Трампа.

Документальний фільм «Мій вчитель-восьминіг»

Категорія: «Найкращий документальний повнометражний фільм»

My Octopus Teacher/ режисери — Джеймс Рід, Піппа Ерліх / у головній ролі — Крейг Фостер / тривалість — 1 година 30 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes —100%.

«Мій вчитель-восьминіг» — історія дружби продюсера фільму Крейга Фостера і дикого восьминога. Фостер провів із твариною рік і спостерігав за тим, як він росте, живе та зрештою помирає. Хоча одразу після релізу фільм хвалили критики, він став одним з найнесподіваніших номінантів у категорії.