Новою першою леді США захоплюється Барак Обама, її обожнюють учні, а чоловік називає своєю «Секретною службою». Чому усі без тями від Джилл Байден?

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Новою першою леді США захоплюється Барак Обама, її обожнюють учні, а чоловік називає своєю «Секретною службою». Чому усі без тями від Джилл Байден?

Bloomberg / Contributor / Getty images

Сьогодні Джо Байден стане 46-м президентом США. Джилл Байден у шлюбі з ним понад сорок років. За цей час вона виховала трьох дітей, здобула два магістерські ступені та ступінь доктора наук. У 2009—2017 Джилл стала першою дружиною віцепрезидента, яка поряд із виконанням обовʼязків другої леді не полишила своє місце роботи. Джилл перевіряла студентські роботи на борту Air Force Two, перевдягалася на офіційні заходи просто у коледжі та змушувала агентів Секретної служби маскуватися під студентів у кампусі. На посту першої леді Джилл збирається продовжувати викладати. А ще — вона готова захищати чоловіка як справжня дівчина з Філадельфії, любить розіграші й жартома може принести додому дохлу змію. «Бабель» розповідає про нову першу леді США.

Mark Reinstein / Contributor

У дитинстві Джилл Байден була бунтаркою і часто тікала зі школи

Джилл Байден (у дівоцтві — Джейкобс) народилася у 1951 році у місті Гаммонтон у Нью-Джерсі. Її тато був банкіром, мама — домогосподаркою. Дівчина була найстаршою з п’ятьох сестер. Через роботу батька родина часто переїжджала. Зрештою Джейкобси оселилися у містечку Віллоу-Гроув поблизу Філадельфії. Джилл відвідувала середню школу Морленд.

У дитинстві дівчинка була бунтаркою — вона нерідко прогулювала уроки і любила розіграші. Коли Джилл виповнилося пʼятнадцять, вона почала працювати офіціанткою у місцевому кафе, бо хотіла мати «власні гроші, ідентичність та кар’єру». Після завершення навчання Джилл вступила до Brandywine Junior College вивчати модний мерчандайзинг, однак це швидко їй набридло. Джилл покинула коледж і у вісімнадцять років вийшла заміж за футболіста Білла Стівенсона. Пара разом вступила до Делаверського університету. Джилл вирішила, що вивчатиме англійську мову. Однак через кілька років Джилл і Білл усвідомили, що не підходять одне одному. У 1974 році пара подала на розлучення. Джилл тимчасово зупинила навчання і почала працювати моделлю.

Джилл та Джо Байден уперше зустрілися під час побачення наосліп. Джилл чотири рази відмовлялася вийти за Джо заміж

Під час навчання в університеті Джилл була знайома з братом Джозефа Байдена, Френком. У 1972 році вона голосувала за 29-річного Байдена, коли той брав участь у виборах до Сенату. Особисто вони зустрілися лише 1975 року.

На той час Джилл вже розлучилася з чоловіком і повернулася до університету. Сам Джо — пережив жахливу трагедію. У 1972 році його перша дружина Нейлія і однорічна донька Наомі загинули в автокатастрофі. Сенатору довелося самотужки виховувати двох синів — Бо та Хантера.

Одного дня Джо Байден побачив світлину Джилл на рекламному постері й був зачарований. Його брат Френк дав йому номер дівчини. Після цього сенатор зателефонував Джилл та запросив її на побачення. «Я була студенткою старших курсів і зустрічалася з хлопцями у джинсах і футболках. Коли він підійшов до дверей, одягнутий у піджак та лофери, я подумала: “Боже, з цього нічого не вийде”. Він був на дев’ять років старшим за мене! Проте ми пішли в кіно на “Чоловіка і жінку” й швидко знайшли спільну мову», — пригадує Джилл.

Спочатку Джо та Джилл ставилися до своїх стосунків не надто серйозно. Джилл тільки почала будувати свою кар’єру. Джо і не думав про другий шлюб. Поступово Джилл почала проводити дедалі більше часу з дітьми Джо. Вона приходила на Різдво та День подяки. Одного разу, коли Байден чистив зуби у ванній, до кімнати зайшли Хантер та Бо і запропонували батькові одружитися з Джилл.

Невдовзі після цього Байден освідчився Джилл, проте вона відповіла згодою лише з п’ятої спроби. Жінка не була впевнена, що готова до заміжжя. Вона полюбила дітей Джо і не хотіла, щоб вони втратили ще одну матір. У червні 1977 року Джо та Джилл одружилися і вирушили у медовий місяць до Угорщини. У 1981 році у подружжя народилася донька Ешлі — ім’я сестрі дали Хантер та Бо.

Cynthia Johnson / Contributor / Getty Images

Джилл Байден отримала докторський ступінь під дівочим прізвищем

Джо та Джилл Байдени разом понад сорок років. За цей час Джо п’ять разів переобирався до Сенату, висував свою кандидатуру у президенти та зрештою став віцепрезидентом США.

Джилл брала активну участь у всіх виборчих кампаніях. Вона не схвалювала рішення Байдена балотуватися у президенти у 1988 році, однак була поруч з ним, коли він повідомив про свої наміри публічно, а потім зняв кандидатуру з виборчих перегонів. У 2004 році Джилл буквально заборонила чоловікові змагатися за президентське крісло. А у 2008-му — заохотила Джо взяти участь у виборах, переконуючи, що він зможе об’єднати країну. Саме за порадою Джилл Джо Байден погодився на пропозицію Барака Обами стати його кандидатом у віцепрезиденти.

Charles Ommanney / Contributor / Getty Images

Усе це, однак, не заважало жінці будувати власну кар’єру. У 1980-х Джилл п’ять років працювала у психіатричному госпіталі, потім, у 1993-му влаштувалася викладачем англійської та інструктором з техніки письма до Технічного коледжу Делавера.

Джилл отримала два магістерські ступені — з англійської мови та викладання читання. А у 2007 році отримала докторський ступінь у Делаверському університеті і стала офіційно називати себе «доктор Байден».

Щоправда, серед студентів Джилл намагалася свій зв’язок із Джо не афішувати. Жінка отримала докторський ступінь під дівочим прізвищем — Джилл Джейкобс. Коли студенти запитували її про стосунки з Байденом, вона називалася його родичкою. «Для мене я — їхня вчителька англійської і хочу, щоб так і залишилося», — наголошувала Джилл.

Учні доктора Байден кажуть, що вона завжди була щирою, скромною та вимогливою викладачкою.

Ernesto Mastrascusa / Contributor / Getty Images

Джилл продовжувала викладати, коли Джо став віцепрезидентом — вона перевдягалася для офіційних заходів просто у коледжі та перевіряла студентські роботи у літаку

Після того, як Джо Байден у січні 2009 року став віцепрезидентом США, Джилл отримала статус другої леді держави, однак вирішила, що й далі працюватиме вчителькою. Невдовзі після інавгурації вона влаштувалася до муніципального коледжу Вірджинії, розташованого поблизу Вашингтону.

Протягом 2009—2017 років Джилл брала участь у світських заходах та робочих поїздках, пропагувала навчання у муніципальних коледжах та допомагала сім’ям військових. Вона потоваришувала з першою леді Мішель Обамою і разом з нею започаткувала ініціативу Joining Forces, що допомагає ветеранам та членам їхніх родин отримати освіту та знайти роботу.

Joe Raedle / Staff / Getty Images

Джилл також стала автором дитячої книги Do not Forget, God Bless Our Troops, яка вийшла у 2012 році. На неї Джилл надихнула історія її онуки Наталі, доньки Бо Байдена, про те, як її тато покинув сім’ю, щоб приєднатися до американських військ в Іраку. Джилл також очолила Фонд боротьби з раком грудей.

Разом з цим вона продовжувала працювати викладачем англійської мови. Джилл перевдягалась у коктейльні сукні просто в коледжі й поспішала до Білого дому, щоб узяти участь в офіційних заходах. Агенти Секретної служби маскувалися під студентів і ходили з портфелями, щоб охороняти Джилл у кампусі. Друга леді США перевіряла студентські роботи просто на борту Air Force Two.

«Я знала, що якщо дозволю собі сповільнити темп, мене просто затягне у життя Джо. Хоча я можу мати свою власну роботу, своє життя, також працювати над важливими питаннями. Насправді я можу мати все», — казала вона у 2009 році в інтерв’ю People.

JIM WATSON / Contributor / Getty Images

Джилл Байден любить спорт і розіграші

Попри усе це Джилл знаходить час для спорту. У вільний від роботи час вона бігає. Жінка вперше захопилася бігом на початку 90-х і відтоді тренується регулярно, у середньому по 5—10 хвилин на добу. У Джилл є правило — ніколи не думати про погане під час бігу.

А ще дружина Байдена полюбляє розіграші. Як зазначає одна з онучок Джилл, Наомі Байден, її бабуся — дуже пустотлива. «Під час пробіжки вона може знайти, наприклад, мертву змію, покласти у мішок, а потім за допомогою неї когось налякати».

Одного разу, коли Байден був віцепрезидентом, Джилл сховалася на багажній полиці літака Air Force Two, щоб пожартувати над співробітниками, які хотіли покласти туди свої валізи.

Joshua Lott / Stringer / Getty Images

Джилл поставила свою кар’єру на паузу, проте не планує припиняти викладати навіть після інавгурації

У 2015 році Джо Байден зазнав іще однієї втрати. Його син, генеральний прокурор штату Делавер Бо Байден помер від раку мозку. Джо вирішив не брати участь у президентських виборах 2016 року. За пост очільника США змагалися Гілларі Клінтон та Дональд Трамп.

Проте у 2019 році Джо Байден знову висунув свою кандидатуру. Щоб підтримати чоловіка, Джилл зробила перерву у викладанні. Вона організувала для Джо мітинги та з’являлася на них разом із чоловіком. У березні 2020 року, коли Джо Байден виступав на мітингу у Лос-Анджелесі, Джилл буквально закрила його собою від активістки, яка намагалася зірвати виступ. Сам Байден потім пожартував: «Я, мабуть, єдиний кандидат у президенти, чия дружина — його «Секретна служба». Не варто недооцінювати дівчат з Філадельфії, скажу я вам».

Протягом кампанії Джилл обговорювала від імені чоловіка з юристами імміграційну реформу. Вона порадила йому обрати Камалу Гарріс віцепрезидентом США. Однак попри той факт, що Джилл є одним з найголовніших радників Джо Байдена, вона не планує завершувати карʼєру навіть після інавгурації. На посту першої леді Джилл хоче продовжувати викладати англійську.

«Я — жінка, яка працює. Викладання — це моя пристрасть. Це те, що я люблю робити. Я відчуваю, що я можу впоратися і з цим, і з усім іншим, що роблять перші леді», — каже вона.

Bloomberg / Contributor / Getty images