Кліп російського гурту «Каста» про те, як ОМОН бʼє людей, набрав понад 3 мільйони переглядів на YouTube. Ідея належить українському режисеру Максиму Ксьонді, а сам кліп знімали в Києві

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Кліп російського гурту «Каста» про те, як ОМОН бʼє людей, набрав понад 3 мільйони переглядів на YouTube. Ідея належить українському режисеру Максиму Ксьонді, а сам кліп знімали в Києві

Каста / Twitter

Російський реп-гурт «Каста» випустив кліп на свою пісню «Выходи гулять» із попереднього альбому. У центрі історії — силовики, які катують протестувальників. Із кліпу чітко не зрозуміло, про яку країну йдеться, але глядачі побачили в ньому Білорусь. За кілька днів кліп набрав понад три мільйони переглядів на YouTube, а білоруси дякують «Касті» за небайдужість. Насправді ідея кліпу належить українському режисерові Максиму Ксьонді, а знімав його український продакшн shelter.film у Києві. Сам гурт на зйомки не приїжджав та зняв свою частину відео в Росії. «Бабель» поговорив із режисером і продюсером кліпу.

Російський реп-гурт «Каста» випустив новий кліп на пісню «Выходи гулять» 27 листопада. За чотири дні відео набрало понад три мільйони переглядів на YouTube. Головний герой кліпу — поліцейський, який затримує й катує протестувальників. Він приходить додому та сідає снідати з родиною, але помічає на руках кров. До кінця відео він стікає кров’ю у власній ванні. В описі до кліпу зазначено, що герої відео — «головний мент», ОМОН та протестувальники. Кліп не дає чіткого розуміння, в якій країні відбуваються події, але в ньому є чимало відсилок до масових затримань у Білорусі, які тривають там із серпня 2020 року.

Пісня «Выходи гулять» вийшла ще 2019 року. Вона увійшла до останнього альбому «Касти» «Об изъяне понятно». Над ідеєю для кліпу ще тоді запропонували подумати українському режисеру Максиму Ксьонді, який раніше зняв для гурту кліп на пісню «Стоп игра». Операторкою запросили Олену Чеховську, яка теж неодноразово співпрацювала з «Кастою». Але жодна з ідей Ксьонди гурту не сподобалася, розповідає режисер.

«А в серпні [2020 року] відбулися вибори, й люди в Білорусі вийшли на вулиці. І їх почали «пакувати». Я писав Владі: «Дивись, як несподівано актуальними стали слова і трек», — каже режисер. Тоді з’явилася ідея з силовиком, на тілі якого виступають рани, які він наніс протестувальникам. «Думаю, це потаємна мрія всіх постраждалих, щоб воздалося по заслугах тим, хто має над ними перевагу сили. Ідеальний механізм прояву справедливості», — пояснює ідею Ксьонда. За словами учасника гурту Шима, пісня «лежала й чекала візуалізації, поки саме життя не підказало зміст відеокліпу».

Режисера надихнув фільм «Йди і дивись» про події 1943 року в Білорусі. «Я згадав кадр, де есесівці фотографувалися на фоні селища, що горить, із хлопчиком, який стоїть на колінах, із пістолетом біля голови, в низькому світлі заходу сонця», — каже він.

Основну частину кліпу знімали в Києві близько двох місяців тому, розповів «Бабелю» його продюсер, директор українського продакшену shelter.film Альберт Зурашвілі. Учасники гурту «Каста» не приїжджали до України та зняли свою частину в Росії. За словами Зурашвілі, творча команда працювала над кліпом майже безкоштовно. «Це не було замовлення «Касти». Це спільна ідея, яку ми разом вирішили втілити. Це для нас некомерційний проєкт», — каже він. Режисер Ксьонда пояснює, що команда працювала «за ідею», оскільки бюджет на виробництво був невеликий. «Каста» покрила лише технічні витрати на зйомку кліпу. За словами Зурашвілі, історія, зображена в кліпі — не лише про Білорусь, а й про те, що відбувалося в Україні.