Путін одержимий отруєннями, «Новачок» як поцілунок дементора і зустріч із Ангелою Меркель — переказуємо велике інтервʼю Олексія Навального Дудю

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російський опозиціонер і засновник Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексій Навальний та його дружина Юлія дали перше велике інтервʼю після отруєння і глибокої коми політика. У розмові, яка тривала майже дві з половиною години, Навальний розповів журналісту Юрію Дудю, що його отруїли «Новачком» у готелі, порівняв симптоми отруєння з поцілунком дементора і описав, як поступово приходить до тями. На думку лідера ФБК, у тому, що з ним сталося, винен Путін і спецслужби. Навальний вважає, що російський президент «одержимий ідеєю таємничих отруєнь». Опозиціонер збирається повернутися на батьківщину, щойно йому стане краще. «Бабель» публікує головні тези Навального — максимально коротко.

Про перші симптоми отруєння

Навальний точно може сказати, коли зʼявилися симптоми отруєння. Ще в аеропорту він почувався нормально, сів у літак і увімкнув на ноутбуці «Ріка і Морті». На двадцятій хвилині серії він відчув, що не може сконцентруватися, а по тілу ллється холодний піт. Нічого не боліло — ні серце, ні голова, неможливо було зрозуміти, що саме відбувається. Свій стан Навальний описав, як постійне відчуття: «Я зараз помру. Мені так погано, я зараз помру». Отруєння «Новачком» він порівняв із поцілунком дементора з книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера: коли дементор тебе цілує — це не боляче, просто ти відчуваєш, що життя закінчується.

Про випадковості, які врятували життя

Пілоти літака і лікарі реанімації дуже добре виконали свою роботу. Коли пілоти дізналися, що на борту помирає людина — одразу посадили літак. Лікарі не могли знати, що саме відбувається з Навальним, але за загальними ознаками визначили, що у нього отруєння і вкололи йому атропін, як і належить за інструкцією. Олексій вважає, що йому просто пощастило. Тому що в Росії ситуація, коли всі працюють за інструкцією — це ланцюг щасливих випадковостей.

Про кому і галюцинації

Навальний перебував в глибокій комі III ступеня. Вона тривала 18 днів, лікарі вводили йому прописані наркотичні препарати. Ще близько двох тижнів пішло на те, щоб повернутися до реальності. Найгірше, за словами Навального, — це оптичні галюцинації на етапі виходу з коми. Їх можна порівняти з довгим наркотичним «тріпом» у книгах Віктора Пелевіна або «Страху і ненависті в Лас-Вегасі» Гантера Томпсона.

Навіть зараз Навальний не може точно сказати, що з того, що відбувалося в ті тижні, було насправді, а що — ні. Наприклад, він «памʼятає», як у палату зайшли його дружина і Леонід Волков, і сказали, що він потрапив у страшну аварію в Берліні, а японський професор «робитиме» йому нові ноги і спину. Звісно, такої розмови насправді не було.

Про те, чому його не випускали з Омська

Лікарі в Омську намагалися не випускати Навального якомога довше. Спочатку просто чекали, поки він помре. Потім — чекали, що помре або «перетвориться на овоч» або, щонайменше, поки вийдуть сліди отруйної речовини. Потім інші лікарі, які перевозили його до Німеччини сказали, що чим довше людина перебуває в комі, тим гіршими є наслідки для організму.

Про те, хто винен в отруєнні

Застосувати «Новачок» можуть тільки спеціально навчені люди. Будь-хто інший просто отруїть самого себе. Це один із непрямих доказів того, що Навального отруїли співробітники ФСБ або СЗР за наказом Путіна.

«Новачок» не можна купити в супермаркеті, виготовити у звичайній хімічній лабораторії або просто знайти на «чорному ринку». Це — бінарна зброя, її можна виготовити тільки в складній лабораторії. Непрямими доказами причетності Кремля Навальний вважає реакцію міністра охорони здоровʼя, який відправив до Омська спеціальну групу лікарів із Москви, щоб довести, що він був нетранспортабельний. І реакцію Путіна, який заявив, що Навальний симулює і сам себе отруїв.

Про те, чому Путін труїть своїх ворогів

Путін особисто одержимий отруєннями. Йому дуже подобається ідея про те, що він керує армією «назгулів», які усіх жахають. Хімічна зброя добре підходить для того, щоб нагнати страх і жах на публіку.

Про розмову з Ангелою Меркель

Ангела Меркель відвідала Навального у його останній тиждень у лікарні, коли перевели з реанімації у звичайну палату. Заздалегідь він про цей візит не знав. Це була приватна розмова, протягом якої не було сказано нічого по-справжньому політично значимого. Але Олексія вразило те, наскільки Меркель у курсі внутрішнього політичного життя і подій в Росії. А ще вона добре розмовляє російською.

Про вартість лікування в клініці «Шаріте»

Медичний борт з Омська до Берліна коштував 75 тисяч євро. Його оплатив Борис Зимін. Фінальний рахунок клініка ще не виставила, але, скоріше за все, це буде сума близько 60—70 тисяч євро.

Про те, чи повернеться у Росію

Поки що Навальному потрібно відновитися після отруєння. Ще не зрозуміло, як сильно постраждав організм і на скільки відсотків зможе відновитися. Лікарі кажуть, що відновлення після коми — складний і непередбачуваний процес. Сам Навальний вважає, що на це може піти місяць або два, а потім він повернеться в Росію. Ставати емігрантом він не планує.