Німеччина, Нова Зеландія і Тайвань успішно борються з коронавірусом під керівництвом жінок. Ось як лідеркам країн світу вдається перемагати пандемію

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Німеччина, Нова Зеландія і Тайвань успішно борються з коронавірусом під керівництвом жінок. Ось як лідеркам країн світу вдається перемагати пандемію

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн та прем'єр-міністр Данії Метте Фредріксен.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Деякі країни ефективніше за інші протидіють пандемії COVID-19. Наприклад, у Німеччині смертність від коронавірусу значно менша, ніж у більшості країн Європи. У Тайвані кількість інфікованих не перевищує і 500 осіб, а у Новій Зеландії вже заявили, що «повністю знищили» коронавірус на території країни. Долають епідемію та починають виходити з карантину Данія, Ісландія та Норвегія. Всі ці країни обʼєднує те, що ними керують жінки. «Бабель» розповідає, як лідерки країн світу борються з коронавірусом, чим їхніх підхід відрізняється від чоловічого, та в чому причина цієї тенденції.

Нова Зеландія

Нова Зеландія — одна з найуспішніших у боротьбі з коронавірусом країн. ЗМІ називають прем’єр-міністра країни Джасінду Ардерн «найефективнішим лідером на планеті». Ще на початку спалаху, 14 березня, Ардерн запровадила обов’язковий карантин для всіх подорожувальників з-за кордону.

Коли кількість інфікованих у країні зросла до 150 людей, уряд посилив обмежувальні заходи. Школи та усі компанії, окрім вкрай необхідних, закрили, а усі громадські зібрання заборонили.

Протягом карантину 39-річна прем’єр-міністр підтримувала громадян та виходила в прямий ефір у Facebook Live. Коли країна готувалася до повного закриття, Ардерн у домашній футболці давала людям вказівки щодо того, як краще «залягти на дно».

Джасінда Ардерн, прем'єр-міністр Нової Зеландії.

Джасінда Ардерн, прем'єр-міністр Нової Зеландії.

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Прем’єр-міністр просила новозеландців доглядати своїх сусідів, піклуватися про тих, хто сам цього робити не може, та жертвувати чимось заради більшого блага.

Підхід Ардерн приніс їй багато шанувальників, а її меседж про спільну відповідальність об’єднав країну. Тому 26 квітня, через місяць після запровадження у країні жорстокого карантину, у Новій Зеландії заявили, що їм вдалося повністю «перемогти недугу».

Німеччина

Серед очільників країн вирізняється і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Ще 11 березня вона попередила німців, що вірусом може інфікуватися до 70% громадян. Канцлер закликала максимально зосередитися на тому, шоб уповільнити поширення вірусу.

У країні закрили усі школи та бізнеси, окрім невідкладних. Наклали заборону на зібрання чисельністю від двох осіб. Закрилися також спортзали, фітнес-центри, заклади культури, бари та клуби.

Під час оприлюднення стратегії послаблення обмежувальних заходів Меркель пояснила, що етапи виходу мають бути поступовими. Інакше це загрожуватиме збільшенням випадків СOVID-19. Щоб проілюструвати можливі наслідки, канцлер використала R0 — базове репродукційне число.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини.

Florian Gaertner / Contributor / Getty

Ним позначають те, скільки людей у середньому інфікує один хворий. Меркель попередила, що якщо базове репродукційне число у Німеччині змінилося б з 1,0 до 1,1, то лікарні країни переповнилися б уже до жовтня, і забракло б ресурсів, щоб потурбуватися про усіх важких хворих.

П’ятірка найбільш уражених коронавірусом країн:

  • США: 1 010 604 інфікованих, 56 821 летальний випадок;

  • Іспанія: 232 128 інфікованих, 23 822 летальні випадки;

  • Італія: 199 414 інфікованих, 26 977 летальних випадків;

  • Франція: 165 842 інфікованих, 23 293 летальні випадки;

  • Німеччина: 158 768 інфікованих, 6 136 летальних випадків.

Завдяки обмежувальним заходам та ранньому тестуванню у Німеччині наразі зафіксовано понад 158 тисяч хворих на COVID-19. З них понад 6 тисяч летальні.

Тайвань

Ще на початку січня, коли вперше стало відомо про новий коронавірус, президент Тайваню Цай Інвень активізувала центральний епідеміологічний командний центр. У країні запровадили карантин, обмежили поїздки за кордон та посилили заходи громадської гігієни, включно з дезінфекцією громадських місць та будівель.

Усе це мінімізувало поширення патогену. Попри близькість до Китаю, де вперше виявили новий коронавірус, у Тайвані менше 500 випадків захворювання, більше половини хворих одужали.

Цай Інвень, президент Тайваню.

Цай Інвень, президент Тайваню.

The Asahi Shimbun / Contributor / Getty

Данія та Ісландія

У Ісландії прем’єр-міністр Катрін Якобсдоттір зробила тестування на SARS-CoV-2 доступним для усіх громадян, а не лише для тих, хто мав симптоми. Таким чином країна протестувала на коронавірус 12% всього населення.

Це значно більше у відсотковому співвідношенні, ніж, наприклад, у США. Там протестували лише 1,2% населення. Завдяки цьому крокові Ісландії вдалося уникнути жорсткого карантину і навіть не закривати школи.

Катрін Якобсдоттір, премʼєр-міністр Ісландії.

Xander Heinl / Contributor / Getty

Її данська колега Метте Фредріксен від самого початку спалаху запровадила суворі карантинні обмеження. Кордони країни закрилися 13 березня, відразу після цього припинили діяльність дитячі садочки, школи та університети.

Під заборону потрапили будь-які зібрання чисельністю понад 10 осіб. Протягом карантину Фредеріксен спілкувалася з громадянами у Facebook. Одного разу навіть виклала кумедне відео, як вона миє посуд і підспівує данському виконавцю Dodo and Dodos під час щотижневої телевізійної співочої програми. Наразі карантинні заходи у країні поступово послаблюють: вже відкриваються садочки та класи початкової школи.

Метте Фредріксен, прем'єр-міністр Данії.

Метте Фредріксен, прем'єр-міністр Данії.

NurPhoto / Contributor

Норвегія

Поступово відходять від карантину і в Норвегії. Прем’єр-міністр Ерна Солберг пояснює успішну боротьбу з коронавірусом тим, що «дала змогу ученим приймати важливі медичні рішення». В цій країні також дуже швидко ввели карантинні заходи та почали тестувати людей.

Солберг протягом карантину незвично спілкувалася з громадянами. Вона напряму звернулася до норвезьких дітей і під час двох прес-конференцій сказала, що діти мають право почуватися «трошки наляканими», і що вона також сумує за часами, коли могла обійняти своїх друзів.

Ерна Солберг, премʼєр-міністр Норвегії.

SOPA Images / Contributor

Експерти зазначають, що те, як багато країн з жінками на чолі добре борються з коронавірусом, можна пояснити низкою чинників. Зокрема тим, що жінок-лідерів обирають у «політичних культурах, де є відносна підтримка і довіра до влади — як до жінок, так і до чоловіків. І це дає певну фору».

Проте існує й інша причина. Як зазначає Кетлін Герсон, професорка соціології Нью-Йоркського університету, чоловікам може бути важче відійти від уявлення про те, «якими вони мабуть бути». А найкращими лідерами є не лише сильні й рішучі, а й ті, хто здатні проявляти почуття.