Юрій Приємський вміє мислити поза рамками запропонованого. Ще в 2015 році у своєму ресторані «Каркас» він ліпив вареники з коропом і робив морозиво з білих грибів і крихтами з бородінського хліба — це зараз ними нікого не здивуєш, а тоді такі страви боялися пробувати. Шеф-кухарем азіатського ресторану Spicy NoSpicy він став майже два роки тому і придумав подавати «ледачі» суші.
Що таке «ледачі» суші? За традицією суші ліплять, укладаючи на рис тонкий шматочок риби. Юрій Приємський складає всі інгредієнти в миску, шарами, на кшталт салату шуба: рис, мус з авокадо, водорості, філе тунця, смажену цибулю-шалот.
Тунець і авокадо — це безпрограшно, ну як-от крем-сир зі слабосолоним лососем або чорний хліб і сало. Коли обираєш, точно знаєш, що не помилишся і буде смачно. По-справжньому це розумієш, коли їси «ледачі» суші ложкою: смак виходить насиченим, поєднання текстур — незвичайним. Усі — проти правил. Я запитала Приємського, що про страву думають японці, які шанують традиції. «Усі в захваті», — коротко відповідає Приємський.
Філе тунця нарізають кубиками
Юлія Вебер / «Бабель»
До тунця додають два соуси — вустричний і солодкий чилі
Юлія Вебер / «Бабель»
Тунця замішують у соусах
Юлія Вебер / «Бабель»
Майже готові суші складають у миску шарами: рис, філе тунця, мус з авокадо, водорості
Юлія Вебер / «Бабель»
Страву посипають білим і чорним кунжутом, смаженою цибулею-шалот
Подають із маринованим імбирем, васабі, соєвим соусом. Їдять суші чайною ложкою
До «ледачих» суші ми обрали коктейль finding nori, з джином, який настояли на сушених водоростях і сирі тофу. У смаку — пряність, травʼяна гіркота, солодкість ананаса і лайма. Саме за барною стійкою SNS записує свої інтервʼю ведуча Яніна Соколова. Хочете потрапити в кадр — обирайте столик біля вікна.
Для коктейлю охолоджують келих
Юлія Вебер / «Бабель»
Коктейль finding nori на основі двох видів джину
Юлія Вебер / «Бабель»
Премікс на основі джину, настояного на сушених водоростях норі та сирі тофу
До коктейлю додають ананасовий і лаймовий фреш
А ще трохи меду
Пару бризок травʼяного гіркого біттера перед подачею
Юлія Вебер / «Бабель»
Ресторан Spicy NoSpicy — частина великого сімейного бізнесу, де всім заправляють три покоління жінок. Зліва від SNS розташований ресторан «Хатинка» — ним володіє старша, Роза Олександрівна Іванцова. Праворуч — ресторан «Одеса», яким володіє її донька Наталя Іванцова. А SNS робить онука — Альона Бебко.