Засновника Telegrass депортували в Ізраїль. Що це взагалі за мережа? І як вона працювала?

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Засновника Telegrass депортували в Ізраїль. Що це взагалі за мережа? І як вона працювала?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Сімнадцятого серпня з України в Ізраїль із другої спроби депортували Амоса Дов Сільвера, засновника однієї з найбільших мереж із продажу наркотиків у Telegram. За два дні до цього Сільвер утік під час прикордонного контролю — його знайшли в Умані, звідти доправили до Києва і відправили в Ізраїль. Амоса Дов Сільвера називають ізраїльським «наркобароном» — його мережа каналів працювала кілька років до того, як її почали розробляти ізраїльські силовики. Редактор theБабеля Юліана Скібіцька розповідає, як працював цей майданчик.

Telegrass зʼявився в травні 2017 року. Це канал, в якому зібрані посилання на безліч підканалів і чатів, де можна придбати наркотики — в різних географічних районах Ізраїлю. Telegram було обрано як найбезпечніший месенджер — зокрема, в ньому вже тоді була функція редагування та видалення повідомлень. Потенційні клієнти списувалися з дилерами, які відправляли товар після перевірки покупців — ті мали вислати свої документи, а адміністратори перевіряли, чи реальні це люди. Торговці зазвичай використовували несправжні акаунти. Спершу інтерфейс був тільки на івриті, але у міру зростання популярності розробники додали в нього й інші популярні мови (наприклад, англійську). Пізніше в Telegrass дозволили оплачувати покупки криптовалютою.

Telegrass став своєрідною соціальною мережею для охочих продати і купити наркотики. Раніше покупцям доводилося ризикувати, купуючи марихуану з рук торговців. А ось тим, хто почав користуватися Telegrass, взагалі не було потреби виходити з дому — їм доставляли товар приблизно за пів години. Вже за рік на майданчик прийшло до ста тисяч користувачів, дилерів — близько півтори тисячі. Розміщення оголошень про продаж наркотиків було платним — за підрахунками ізраїльського сайту про наркотики, Telegrass приносив дохід від 150 тисяч до 500 тисяч шекелів на місяць (від 42 тисяч до 140 тисяч доларів). Сам Амос Дов Сільвер говорив, що система працює автономно, а адміністратори перераховують йому добровільні пожертвування.

Амос Дов Сільвер називає себе активістом за легалізацію марихуани. Він виріс в ультраортодоксальній сімʼї, вживати марихуану почав з 14 років. У 2014 році він організував одну з перших в Ізраїлі масових акцій за легалізацію, за що провів три місяці у вʼязниці. Поліція затримувала його за вживання та розповсюдження марихуани і раніше — щоразу він визнавав свою провину. У 2017 році, після створення Telegrass, він виїхав з Ізраїлю до США. На своїй Facebook-сторінці він публікував новини з Telegrass і наполягав, що не займається торгівлею наркотиками, а лише інформує людей. Дилери, які користувалися Telegrass, також стверджували, що намагаються домогтися легалізації марихуани. Сільвер став новим героєм руху за легалізацію наркотиків — однак деякі його висловлювання вдарили по його популярності. Наприклад, він закликав торговців продавати марихуану неповнолітнім.

Поліція Ізраїлю стверджувала, що за допомогою Telegrass продається не тільки марихуана, але і «важкі» наркотики. У березні 2019 року поліція Ізраїлю провела спецоперацію спільно з правоохоронними органами США, Німеччини та України. Результатом став арешт 42 адміністраторів мережі, в тому числі й самого Сільвера. Його виманили в Україну за допомогою агента, який представився фанатом Сільвера і запросив його на весілля, купивши квиток зі США. По приїзду Сільвера затримали в готельному номері. Затриманих звинуватили у «створенні й фінансуванні злочинної організації, незаконному обігу наркотиків, відмиванні грошей, податкових порушеннях». За даними ізраїльської поліції, за два роки існування Telegrass продали наркотиків на сотні мільйонів доларів. theБабель перевірив, чи працює Telegrass досі — жодне посилання на підканал не працює.

У серпні Сільвера мали депортувати в Ізраїль, але він утік з-під варти. Через два дні його знайшли в Умані і все-таки відправили до Ізраїлю — 19 серпня відбувся суд. Як пишуть «Новини Ізраїлю», Сільвера зустріли як героя — йому аплодували відвідувачі суду. Його адвокати заявляють, що Сільвер вже давно не отримував грошей від Telegrass, а сам він «порядний і совісний чоловік, який прагнув домогтися легалізації марихуани і допомогти хворим, які її потребують».