Колонка The Hill: Посольство США тиснуло на Генпрокуратуру України. У ролях: Джордж Сорос, Гілларі Клінтон та Центр протидії корупції. Короткий переказ

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Колонка The Hill: Посольство США тиснуло на Генпрокуратуру України. У ролях: Джордж Сорос, Гілларі Клінтон та Центр протидії корупції. Короткий переказ

Двадцять сьомого березня американське видання The Hill опублікувало колонку свого журналіста-розслідувача Джона Соломона про те, як посольство США тиснуло на Генпрокуратуру України в 2016 році. Причина — розслідування, у якому фігурувала українська громадська організація «Центр протидії корупції». Її фінансує американський уряд і фонд бізнесмена Джорджа Сороса. Автор з посиланням на власні джерела пише, що посол США Марі Йованович передала українському генпрокурору Юрію Луценку список людей, проти яких не можна вести розслідування. У ньому були засновник ЦПК і два депутати Верховної Ради. І це був не єдиний випадок тиску на українських правоохоронців. Автор пише про звʼязки Сороса з адміністрацією попереднього президента США Барака Обами. Під час президентської кампанії у 2016-му Сорос підтримував кандидата від демократів Гілларі Клінтон. І сприяв розслідуванню корупційних звʼязків з українськими чиновниками Пола Манафорта, який на той момент очолював виборчий штаб головного конкурента Клінтон — республіканця Дональда Трампа. theБабель коротко переказує основні моменти колонки Джона Соломона в The Hill.

Десять років тому Міністерство юстиції тодішнього американського президента Барака Обами зібрало групу прокурорів для боротьби з корупцією в інших країнах, зокрема для повернення державних коштів, які чиновники незаконно вивозили за кордон. Кореспондент The Hill Джон Соломон стверджує, що ця ініціатива призвела до «незвичайного союзу» адміністрації Обами з американським бізнесменом угорського походження Джорджем Соросом. Він — один з найбільших донорів «американської ліберальної політики».

У межах цієї ініціативи США передали частину своїх матеріалів антикорупційним організаціям в Україні. Одним із ключових партнерів стала українська громадська організація «Центр протидії корупції», заснована в 2012 році. Серед основних фінансових донорів ЦПК — адміністрація президента США та Міжнародний фонд «Відродження». Цей фонд входить до мережі «Відкрите суспільство», що фінансується Соросом.

Після подій Евромайдану в лютому 2014 року фонд Сороса та правоохоронні органи США активізували підтримку боротьби з корупцією в Україні. Пріоритетними були розслідування проти українського олігарха Дмитра Фірташа та низки чиновників, повʼязаних з американським політтехнологом Полом Манафортом. Вони досягли «певних успіхів» у справах про конфіскацію незаконно виведених активів. Після цього в 2015 році ЦПК попросив Мінʼюст США виділити близько трьох мільйонів доларів конфіскованих активів, імовірно відмитих колишнім українським премʼєром Павлом Лазаренком, на створення Антикорупційного навчального центру в Україні.

Реакція «Центру протидії корупції»

  • В ЦПК назвали неправдивою інформацію у колонці The Hill і пообіцяли опублікувати спростування. Голова правління ЦПК Віталій Шабунін заявив про кампанію з дискредитації організації.

  • Кримінальну справу, на яку посилається Юрій Луценко, Генеральна прокуратура порушила 16 березня 2016, за Віктора Шокіна. Юрій Луценко змінив його на посаді генпрокурора в травні 2016 року і закрив справу проти ЦПК 30 травня 2016 року. «Я вважаю справи проти ... Шабуніна настільки ідіотськими, що вони просто ганьблять Генеральну прокуратуру України», — говорив він.

  • Американський посол Марі Йованович прибула в Україну і передала вірчі грамоти президентові України тільки в другій половині серпня 2016 року.

У 2016 році Генпрокуратура України почала розслідування про нецільове використання 4,4 мільйона доларів, виділених урядом США на боротьбу з корупцією. У справі фігурували представники «Центру протидії корупції».

У квітні 2016 року тодішній тимчасовий повірений у справах американського посольства в Україні Джордж Кент написав до Генпрокуратури листа. Він назвав розслідування «недоречним» і стверджував, що офіційні особи США не переймаються тим, як була витрачена допомога США.

Реакція депутата Мустафи Найєма

  • Найєм сумнівається в існуванні такого «списку недоторканних» і вважає, що «Луценку навряд чи вдасться вплинути на кар'єру посла США в Україні Марі Йованович».

Через кілька місяців новопризначений генпрокурор Юрій Луценко зустрівся з новим послом США в Україні Марі Йованович. Вона передала Луценку список із прізвищами людей, яких в Україні «не мають притягати до відповідальності». Як пише кореспондент The Hill з посиланням на джерело, знайоме з деталями цієї зустрічі, до списку увійшли засновник «Центру протидії корупції» та два депутати Верховної Ради, які відкрито підтримали програму антикорупційної реформи, запропоновану ЦПК.

Реакція США

  • Державний департамент США назвав «відвертою вигадкою» твердження Луценка про отримання від Йованович списку людей, яких не можна переслідувати.

За даними журналіста The Hill, посольство хотіло захистити ЦПК на час президентських виборів у США в 2016 році, коли Сорос підтримував кандидатку від демократичної партії Гілларі Клінтон. «Тому що вони не хотіли, щоб американці бачили, кого фінансують за рахунок їхніх податків». Автор статті стверджує: понад десяток джерел в Україні та США підтвердили йому, що справа ЦКП була не єдиною, коли американські чиновники тиснули на українських правоохоронців у 2016 році.

Про звʼязки фонду Сороса з урядом США, на думку кореспондента The Hill, говорить і той факт, що деякі високопосадовці Мінʼюсту і ФБР приїжджали в Україну на конференції, які організовував ЦПК. Як приклад, він розповідає про агента ФБР Карен Грінвей, яка розслідувала звʼязки Пола Манафорта в Україні. Вона неодноразово брала участь у таких конференціях. У ФБР це підтвердили, сказавши, що контакти з ЦПК були частиною її слідчої роботи.