На рішення Обʼєднавчого собору тисячі людей чекали 10 годин. Що відбувалось на Софійській площі у Києві — у фоторепортажі theБабеля

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
На рішення Обʼєднавчого собору тисячі людей чекали 10 годин. Що відбувалось на Софійській площі у Києві — у фоторепортажі theБабеля

Костянтин Стрілець / «Бабель»

У Києві відбувся Обʼєднавчий собор православних церков України, на якому було створено помісну автокефальну церкву та обрано її предстоятеля. Зранку 15 грудня тисячі людей зібрались на Софійський площі біля Софії Київської, де й відбувався собор. Близько 35 тисяч прихильників української автокефалії з’їхалися з усієї країни та чекали на рішення десять годин. Поліція та Нацгвардія оточили Софійську площу кількома кордонами та встановили рамки безпеки. Хто прийшов до Софії Київської, і що відбувалось на площі під час створення нової помісної церкви в Україні — дивіться у фоторепортажі theБабеля.

Люди почали збиратися на Софійській площі в Києві ще зранку 15 грудня — близько 9-ї години на площі було вже кілька тисяч. Утім, щоб потрапити на Софійську площу, їм довелося пройти крізь кордони правоохоронців на прилеглих вулицях та металеві рамки на Володимирській, де оглядали їхні сумки та рюкзаки. Собор у Софії Київській був закритим для вірян та преси, туди пускали лише його учасників. До заходів з безпеки залучили близько чотирьох тисяч правоохоронців, серед яких було 1,5 тисячі нацгвардійців, поліцейські, вибухотехніки, кінологи з собаками та близько 800 працівників ДСНС. За даними Нацполіції, у заходах на Софійській площі взяли участь близько 35 тисяч осіб.

Багато людей приїхали підтримати Об’єднавчий собор до Києва з Одещини, Івано-Франківщини, Рівненщини, Донеччини, Запоріжжя та інших регіонів України. Фактично усі вони були прихильниками створення помісної церкви. Багато хто розповідав, що приїзд організовували їхні місцеві громади або органи самоуправління, але всі казали, що їхали за власним бажанням.

Костянтин Стрілець / «Бабель»

На Софійській площі встановили два великі екрани та колонки. І поки тривав собор, на площі відбувався концерт, виступи та молитви.

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Сюди прийшли й українські політики та міністри, серед яких був віце-премʼєр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, міністр культури Євген Нищук та віце-cпікер Ради Ірина Геращенко.

Люди провели на Софійській площі близько десяти годин в очікуванні рішення собору. Тут встановили спеціальні намети, де можна було зігрітись та випити чаю.

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Люди тримали в руках українські прапори, жодної партійної символіки кореспонденти theБабеля не побачили.

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Серед прихильників автокефалії української церкви були люди різного віку й віряни різних християнських конфесій, наприклад — протестанти.

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Близько 17-ї години президент Петро Порошенко вийшов на сцену і оголосив про створення помісної церкви в Україні, а також представив її новообраного предстоятеля. Ним став 39-річний митрополит УПЦ КП Епіфаній (Думенко). Після оголошення рішень Обʼєднавчого собору люди заспівали гімн України, привітали один одного і почали розходитися.