Зараз багато говорять про когнітивно-поведінкову терапію: що вона допомагає подолати депресію і тривоги. Конкретно в мене їде дах — вона спрацює? Пояснюють «Бабель» і психотерапевт (і це не Спартак Суббота)

Автор:
Юліана Скібіцька
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Зараз багато говорять про когнітивно-поведінкову терапію: що вона допомагає подолати депресію і тривоги. Конкретно в мене їде дах — вона спрацює? Пояснюють «Бабель» і психотерапевт (і це не Спартак Суббота)

Ангеліна Коткова / Катерина Бандус / «Бабель»

Українцям дедалі важче справлятися зі стресом і тривогами. Втома і напруга ростуть, і кожен шукає свій спосіб не зʼїхати з глузду. Когось рятує спілкування з близькими, інших — спорт, а хтось відчуває, що самотужки не впорається і звертається до фахівця, наприклад, до когнітивно-поведінкового терапевта. КПТ — визнаний ефективний метод лікування тривожних та депресивних розладів, а ще допомагає справитися зі стресом і навʼязливими страхами. Редакторка «Бабеля» Юліана Скібіцька попросила КПТ-терапевта та ведучого подкасту «Багатий внутрішній світ» Євгена Пілецького пояснити, як саме працює КПТ, чи справді вона ефективна та як правильно обрати спеціаліста.

У чому суть КПТ?

КПТ виходить із так званої когнітивної метафори. Зрозуміліше не стало? Добре, тоді простіше. Емоції зазвичай виникають через якісь події. Часто ми інтерпретуємо їх некоректно. Це можуть бути реальні події з життя або внутрішні — наприклад, ви щось згадали і у вас змінився настрій. Але насправді не сама подія викликає погані емоції, а наша інтерпретація чи ставлення до неї. Це і є когніції, тобто думки, переконання та вірування, через фільтр яких ми інтерпретуємо все, що з нами відбувається. Відповідно, якщо змінити когніції, зміняться й емоції.

Емоції впливають на нашу поведінку. Якщо мені тривожно, то я хочу «битися чи бігти». Якщо я злюся, то хочеться покарати ворога. За допомогою поведінки ми можемо впливати на наші емоції. Наприклад, якщо ви не хочете, але будете займатися спортом, дуже ймовірно, що ваш настрій покращиться. При депресії люди часто входять у так звану соціальну ізоляцію і закриваються в собі. Але якщо почати трошки спілкуватися, навіть через силу, настрій зміниться.

Отже, якщо скорегувати когніції та поведінку, можна змінити й покращити емоційний стан людини. Це і є завдання когнітивно-поведінкової терапії.

Хіба можна змінити думки та переконання, які сформувалися давно?

Можна, саме тому КПТ і працює. Терапевт — це людина, яка допомогає подивитися на готові, усталені та, можливо, шкідливі інтерпретації під іншим кутом. Люди під час терапії можуть отримати певні інсайти та побачити те, на що вони раніше не звертали уваги або вважали нормальним.

Кажуть, що КПТ — це доказова терапія, що це означає? Мене будуть у чомусь переконувати?

Ні, доказова в іншому сенсі: це про доказовий ефект від терапії. КПТ багато досліджували — з наукової точки зору вона показала позитивні результати. Але це не означає, що КПТ є ідеальним і універсальним механізмом у будь-яких випадках. Так само це не означає, що інші психологічні течії, як, наприклад, гештальт чи психоаналіз — погані та антинаукові.

А коли призначають КПТ і чи всім вона підходить?

Спочатку Аарон Бек розробляв КПТ для корекції клінічної депресії. Зараз КПТ — це така собі парасолькова терапія, яка обʼєднує багато напрямків для лікування різних розладів чи вирішення життєвих проблем. Наприклад, травмофокусована терапія працює з ПТСР. Схема-терапія призначається для лікування розладів особистості. CFT-терапія орієнтована на самоспівчуття. Для корекції межового розладу особистості використовують діалектично-поведінкову терапію, для проблем у стосунках — емоційно-фокусовану терапію. Зупинятись детально на всіх ми не будемо — це тема не для одного тексту.

Тобто КПТ — це обовʼязкова частина під час лікування різних розладів?

Ні, є випадки, коли люди виходять, наприклад, із депресивного епізоду за допомогою антидепресантів, є випадки, коли достатньо лише КПТ. Але часто протокольна рекомендація [при корекції чи лікуванні розладів] — комбінована терапія, яка включає курс ліків і КПТ. Наприклад, під час депресії антидепресанти «знімають» симптоматику — зменшуються туга, сум, зникає апатія. Але в такому стані у людини є викривлені уявлення про себе і свої симптоми, таблетки це напряму не змінять. А КПТ може допомогти зменшити ризик рецидиву.

Як зрозуміти, що мені потрібна саме КПТ?

Якщо є якісь нетипово сильні емоції, повторювані фактори, думки й уявлення, які помічаєте не тільки ви, а ще й близькі або друзі та які відчутно псують якість життя. Наприклад, людина постійно каже, що вона не варта любові та уваги. Або боїться якоїсь хвороби, страждає на панічні розлади або порушення харчової поведінки. Із цим теж допомагає КПТ.

Як обрати КПТ-терапевта?

По-перше, у нього має бути повна психологічна або медична освіта, додаткова КПТ-освіта і дозвіл на клінічну практику. Не зайвою буде залученість до різних регіональних і міжнародних асоціацій. Це не гарантія професійності, але плюс. Також варто дізнатись відгуки інших клієнтів про етичність та професійність терапевта. І, звісно, важливі ваші субʼєктивні відчуття. Терапевт має вам підходити як людина. Під час спілкування ви не маєте відчувати сором, провину чи інші неприємні емоції. Однак це саме про спілкування, а от деякі вправи в КПТ можуть бути неприємними. Наприклад, якщо людина боїться висоти, під час терапії потрібно поступово (це ключове) підвищувати висоту, на яку клієнт буде підніматися. Це неприємно, проте важливо розуміти, що це шлях до бажаного результату. Робити це можна тільки під наглядом терапевта.

Скільки триває така терапія?

КПТ належить до короткострокових терапій. У протоколах різних розладів є приблизна тривалість. Наприклад, неважкий депресивний епізод — це приблизно 15-20 сесій. Що складніша проблема, то довше триває терапія — при розладах особистості це може бути рік і більше. Але загалом це осяжна запланована кількість сесій, яку терапевт обговорює з клієнтом.

Скільки це коштує?

Дуже по-різному, але точно не дешево. Ціна залежить від ринкових умов і, власне, терапевта. Деякі КПТ-терапевти можуть взагалі працювати безкоштовно — зараз багато хто так працює з українськими воїнами. Але ж ви хочете дізнатися конкретну ціну — від 500—600 до понад тисячу гривень за сеанс.

Ми написали текст про КПТ і згадали Субботу лише раз, отже, точно заслужили ваш донат: 🔸 у гривні, 🔸 у криптовалюті, 🔸 Patreon, 🔸 PayPal: [email protected]