Хочу зробити щеплення від грипу. Чи безпечно це під час пандемії коронавірусу? Де і коли купити вакцину? Інструкція «Бабеля»

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Хочу зробити щеплення від грипу. Чи безпечно це під час пандемії коронавірусу? Де і коли купити вакцину? Інструкція «Бабеля»

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У жовтні-листопаді в Україні розпочнеться сезон захворювання на грип — цього року він накладається на епідемію COVID-19. Обидві хвороби мають схожі симптоми і можуть спричиняти ускладнення та смерть. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликає зробити щеплення від грипу якомога раніше, але вакцини надійдуть в українські аптеки й лікарні лише наприкінці жовтня. «Бабель» пояснює, чи безпечно вакцинуватися цієї осені (так), чи вбереже вакцина від грипу ще й від коронавірусу (ні) та де й коли купувати вакцину.

Я ніколи не вакцинувався від грипу. Це безпечно?

Так, вакцинуватися безпечно. Вірус у вакцині проти грипу або інактивований (мертвий), або містить лише один ген вірусу, який не може викликати захворювання. Може з’явитися температура та нездужання, але це реакція на вакцину, а не захворювання на грип.

Вакцинація від грипу зменшує ймовірність госпіталізації при зараженні на 50 відсотків, ускладнень — на 60, смерті — на 80. У вакцинованих пацієнтів хвороба зазвичай проходить легко.

Ознаки грипу:

  • раптовий початок

  • головний біль

  • ломота в м’язах і суглобах

  • біль у горлі

  • температура тіла 38 градусів і вища

  • кашель

  • інколи — блювота і пронос

Що робити, якщо я вакцинувався від грипу торік? Я не захворію?

Тогорічна вакцина вас не захистить, бо цього року в Україні циркулюватимуть зовсім інші його різновиди (штами). Вони вже відомі — їх щороку прогнозує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Ось перелік цьогорічних:

  • А Guangdong-Maonan (H1N1)
  • А Hong Kong (H3N2)
  • В Washington (B / Victoria lineage)
  • В Phuket (B / Yamagata lineage)

А хіба можна вакцинуватися від грипу під час епідемії коронавірусу?

Можна і навіть треба. Грип і COVID-19 існують незалежно один від одного, тому щеплення від грипу ніяк не вплине на ваші шанси заразитися коронавірусом, каже лікар-імунолог Федір Лапій. При цьому масова вакцинація від грипу полегшить роботу лікарів-інфекціоністів, які лікуватимуть хворих на коронавірус.

Я вже перехворів на COVID-19. Вакцинуватися від грипу — хороша ідея?

Так, особливо якщо ви мали ускладнення від коронавірусної хвороби. «Якщо була пневмонія, ураження легень, захист від грипу особливо актуальний», — пояснює Лапій. Грип теж дає ускладнення на органи дихання, тому краще перестрахуватися.

Чи можна робити щеплення, якщо маєш хронічні захворювання? Або під час вагітності?

Вагітним і людям з хронічними захворюваннями не просто можна, а наполегливо рекомендують вакцинуватися від грипу. Також варто зробити щеплення літнім людям (старшим за 65 років), дітям від шести місяців, людям із ВІЛ або після хімієтерапії.

Добре, я готовий зробити щеплення. В Україну вже привезли вакцину?

Поки що ні. Зараз Центр громадського здоров’я очікує на 665 тисяч доз вакцини від грипу. Першу партію привезуть наприкінці жовтня, повідомили «Бабелю» у пресслужбі ЦГЗ. Вакцину доставлять в аптеки, державні поліклініки та приватні лікарні. Усього привезуть чотири види вакцин, їхню якість перевірятиме Держлікслужба України та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру:

  • VAXIGRIP TETRA (Франція, чотиривалентна) — 500 тисяч доз
  • ДжіСі Флю (Республіка Корея, тривалентна) — 100 тисяч доз
  • Інфлувак (Нідерланди, тривалентна) — 45 тисяч доз
  • ДжіСі Флю Квадрівалент (Республіка Корея, чотиривалентна) — 20 тисяч доз

Хіба не пізно вакцинуватися у жовтні-листопаді?

Краще вакцинуватися якомога раніше, але жовтень і листопад теж цілком підходять. Щеплення можна робити й пізніше, але зважайте, що імунітет до хвороби виробляється близько двох тижнів. Чим більше часу минає з моменту вакцинації, тим більше ви захищені, каже Лапій.

Отже, чекаю, поки завезуть вакцину. Що робити потім?

Щеплення можна буде зробити в поліклініці за направленням від сімейного лікаря, тож якщо ви не підписували з ним декларацію, то маєте це зробити. Спочатку він перевірить, чи не маєте ви протипоказань. Далі потрібно буде купити вакцину — її продаватимуть в аптеках або в лікарні, де працює ваш сімейний лікар. Збережіть чек із часом придбання вакцини: між покупкою та щепленням має пройти не більше ніж дві години, щоб препарат не втратив свої властивості. Вакцину треба берегти від перепаду температур, тому краще взяти в аптеці термосумку — їх мають надавати під заставу.

Скільки коштує щеплення?

Минулого року одна доза вакцини від грипу коштувала 250—350 гривень, саме щеплення в державних поліклініках роблять безплатно. Цього року ціна буде приблизно такою ж.

А можна вакцинуватися від грипу безкоштовно?

Можна, якщо ви перебуваєте у групі професійного ризику. До неї відносять лікарів, освітян, військових, силовиків, продавців і водіїв громадського транспорту. Для цих людей Міністерство охорони здоров’я закуповує вакцини за державні гроші. Цього року там замовили півтора мільйона доз вакцин від грипу, але переговори про поставки ще тривають. Вакцину очікують в Україні не раніше середини жовтня, уточнили «Бабелю» у пресслужбі МОЗ.