Дослідження: третина планет біля червоних карликів може мати океани

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Американські астрономи виявили, що третина камʼянистих планет біля червоних карликів, найпоширеніших зірок у Галактиці, мають оптимальну орбіту для існування океанів. Це означає, що вони потенційно мають умови для життя.

Про це пише Sci.News.

«Я вважаю, що цей результат справді важливий для наступного десятиліття досліджень екзопланет, тому що погляди зміщуються в бік цієї категорії зірок», — сказала докторант Університету Флориди Шейла Сагер.

У своєму дослідженні планетологи проаналізували понад 150 планет навколо червоних карликів. Вони використовували дані з телескопів NASA Kepler і телескопа ESA Gaia.

Третина планет у цій вибірці мала орбіти, здатні утримувати рідку воду. На думку дослідників, у Чумацькому Шляху, імовірно, існують мільйони космічних тіл із потенційними умовами для життя.

  • Нещодавно космічний телескоп «Джеймс Вебб» виявив водяну пару поблизу екзопланети GJ 486 b. Там може існувати необхідна для життя атмосфера.
  • Раніше астрономи виявили скелясту планету Wolf 1069 b, яка має сприятливі умови для виникнення життя. Вона розташована за 31 світловий рік від нас.