Meta презентувала модель ШІ, яка впізнає елементи на зображеннях

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Компанія Meta презентувала модель штучного інтелекту, яка може виділяти окремі обʼєкти на картинці, а також набір даних анотацій до зображень, який, на думку представників Meta, є найбільшим у своєму роді.

Про це пише Reuters.

Модель має назву Segment Anything Model, або SAM. За інформацією дослідницького підрозділу компанії, вона може ідентифікувати обʼєкти на фото і відео, навіть якщо не стикалася з ними під час навчання.

Під час роботи з SAM обʼєкти на фото можна вибирати, натиснувши на них або текстово. Під час демонстрації інструменту написання слова «кішка» спонукало ШІ намалювати коробки навколо кожного з кількох котів на фотографії.

Meta також розповіла про декілька додаткових функцій, які здатні генерувати контент, а не просто ідентифікувати чи класифікувати дані. Зокрема, інструмент, який створює сюрреалістичне відео з текстових підказок і генерує ілюстрації до дитячих книжок.

За словами засновника Meta Марка Цукерберга, впровадження подібних «творчих засобів» штучного інтелекту в програми Meta є пріоритетом цього року.

Модель SAM і набір даних від Meta можна буде завантажити за некомерційною ліцензією. Користувачі, які завантажать власні зображення до прототипу програми, мають погодитися використовувати її лише для дослідницьких цілей.

  • 28 лютого Марк Цукерберг заявив, що Meta працює над розробкою власних чат-ботів зі штучним інтелектом для Messenger, Instagram і WhatsApp. Для месенджерів вивчають можливості роботи бота з чатами й текстом, а для Instagram — із зображеннями на кшталт творчих фільтрів чи форматів реклами. Також автоматизація торкнеться роботи з відео та іншими мультимодальними можливостями.
  • Meta вже використовує технологію, подібну до SAM, всередині компанії. Так працює позначення фотографій, модерація забороненого контенту та рекомендації користувачам на Facebook та в Instagram.