На Марсі знайшли стародавнє узбережжя. Це доводить, що раніше там міг бути океан

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Дослідники з Пенсильванського університету виявили докази існування стародавньої берегової лінії на Марсі.

Про це пише видання Canada Today.

У новому дослідженні науковці довели існування берегової лінії, якій приблизно 3,5 мільярда років. Це свідчить, що на планеті колись міг бути тривалий період теплого та вологого клімату, який дуже відрізнявся від нинішнього.

Аналізуючи нові карти рельєфу Марса, дослідники знайшли понад 6 500 км хребтів, які сформували 20 систем. Також вони виявили значне накопичення осаду завтовшки щонайменше 900 м, яке охоплює сотні тисяч квадратних кілометрів марсианської поверхні.

«Що відразу спадає на думку як один із найважливіших моментів — що існування океану такого розміру означає вищий потенціал для життя», — сказав один зі співавторів дослідження Бенджамін Карденас.

  • 26 серпня марсохід NASA Perseverance Mars знайшов на дні кратера Джезеро на Марсі вулканічні породи. Ця знахідка було цілковитою несподіванкою, оскільки передбачалося, що марсохід Perseverance опуститься на осадові породи, які утворилися з мулу та детриту на стародавньому озері в кратері Джезеро приблизно 3,7 мільярда років тому.
  • Французькі вчені виявили, що стародавній Марс, імовірно, кишів різними підземними мікробами. Тоді планету вкривав шар бруду завтовшки в кілька десятків сантиметрів, який міг захищати живі організми від радіації.