У Сербії заявили про підготовку замаху на президента Вучича. Підозрюють лідера чорногорської мафії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Сербії заявили про підготовку замаху на президента Александара Вучича.

Про це повідомили у МВС країни.

«Група, яка складається з громадян різних країн, прагне вбити президента Республіки Сербії Олександра Вучича», — сказав міністр внутрішніх справ Александар Вулін.

За його словами, поліція отримала інформацію про плани банди від однієї з країн Євросоюзу 14 січня через Європол.

Також Вулін розповів, що за підготовкою вбивства сербського президента стоїть громадянин Чорногорії Радоє Звіцер, який є одним з лідерів клану Кавач, що займається контрабандою й торгівлею наркотиками. Також цей клан пов’язують із низкою замовних вбивств, скоєних у Сербії, Чорногорії та інших країнах.

Наразі у Сербії вже видали ордер на арешт Звіцера.

«Чи організував Радоє Звіцер цю злочинну організацію, щоб убити президента Вучича на свій розсуд, чи він отримав наказ від свого політичного керівника, ще має встановити слідство», — додав Вулін.

Інформацію про підготовку замаху на президента Вучича в ефірі сербського телеканалу Prva підтвердила премʼєр-міністр Сербії Ана Брнабіч.

За її словами, вбивство Вучича планувалося на перші два тижні лютого.

  • Зазначимо, минулого року поліція Сербії також повідомляла про підготовку вбивства президента. Замах планували наприкінці січня, у день відкриття памʼятника Стефану Немані, якого вважають одним із засновників сербської держави у Середні віки. Тоді, за даними правоохоронців, за підготовкою вбивства стояло угруповання, очолюване кримінальним авторитетом Велько Белівуком. Згодом банду ліквідували.
  • У травні 2020 року в центрі Києва на Звіцера скоїли замах. Його розстріляли під час прогулянки із сімʼєю на території житлового комплексу. У Звіцера влучило пʼять куль, проте він вижив. Нападників затримали в Одеській області — ними виявилися два громадянина Сербії та два громадянина Чорногорії.