Влада Білорусі вислала посла Франції з країни. До Мінська викликали білоруського дипломата

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посол Франції у Мінську Ніколя де Лакост залишив Білорусь на вимогу влади.

Як повідомляє AFP, Міністерство закордонних справ Білорусі вимагало від посла залишити країну до 18 жовтня, що він і зробив.

Де Лакост перед відʼїздом попрощався із працівниками посольства і записав відеозвернення до народу Білорусі, яке обіцяють опублікувати на сайті посольства.

Французька сторона поки не пояснила причини рішення Мінська, але ЗМІ пишуть, що Ніколя де Лакост ніколи не зустрічався з самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком і не вручив йому вірчі грамоти. Також він відкрито критикував режим Лукашенка за порушення прав людини.

Це ж підтвердив радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської.

Пізніше в МЗС Білорусі заявили, що до Мінська на консультації відкликаний посол у Франції Ігор Фісенко. У відомстві висловлюють жаль з приводу «позиції французьких колег», які піднімали питання фальсифікації президентських виборів у 2020 році, і «зацікавлені» у відновленні функціонування обох дипмісій.

  • Ніколя де Лакост став послом в Білорусі в 2020 році, але так і не зустрічався з Олександром Лукашенком. Франція, як і інші країни ЄС, не визнає владу Лукашенка легітимною.