Нью-Делі втретє поспіль очолив рейтинг найбільш забруднених столиць світу. Київ — на 39 місці

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нью-Делі втретє поспіль очолив рейтинг найбільш забруднених столиць світу. Київ — на 39 місці

Bhumika Singh / Unsplash

Столиця Індії Нью-Делі третій рік поспіль очолює рейтинг найбільш забруднених столиць світу. Також саме в Індії знаходиться 35 з 50 найбільш забруднених міст планети.

Про це йдеться у звіті за 2020 рік IQAir — швейцарської компанії, яка вимірює якість повітря на основі концентрації шкідливих для легень часток, зокрема, РМ2.5. У звіті зібрані дані зі 106 країн.

У першу пʼятірку найбільш забруднених столиць також увійшли Дакка (Бангладеш), Улан-Батор (Монголія), Кабул (Афганістан) і Доха (Катар).

У 2020 році середня річна концентрація PM2.5 в кубічному метрі повітря в Нью-Делі становила 84,1 — норма від ВООЗ становить 10. Відповідно до недавнього дослідження Greenpeace Southeast Asia Analysis і IQAir, забруднення повітря стало причиною 54 тисяч передчасних смертей в Нью-Делі у 2020 році.

Індія стала третьою серед країн за рівнем забруднення у світі — після Бангладеш і Пакистану. Зазначається, що у 2020 році Південна Азія пережила один з найгірших у світі показників якості повітря за всю історію спостережень. У цілому регіони Південної та Східної Азії продовжують очолювати список найбільш забруднених місць у світі.

Київ у рейтингу виявився на 39 місці серед столиць з найбільш забрудненим повітрям планети. В українській столиці за рік ситуація с повітрям погіршилась — зараз показник забруднення становить 19,2, хоча у 2019 році був 16,6. У рейтингу країн Україна посіла 43 місце — також середній показник 19,2.

Також у доповіді говориться, що Китай залишається найбільшим виробником і споживачем вугілля у світі, що є основним джерелом забруднення PM 2.5. Хоча країна робить великі успіхи в галузі «зелених» джерел енергії, але на ці джерела припадає лише 23% енергоспоживання Китаю, тоді як на вугілля припадає 58%.

Але не все так погано

У звіті зазначається, що карантин та обмеження призвели до поліпшення якості повітря у більшості країн. У 2020 році було менше, ніж у 2019 році, викидів, повʼязаних із діяльністю людини, промисловістю та транспортом. Близько 84% країн повідомили про загальне поліпшення якості повітря.

У Сінгапурі, Пекіні та Бангкоку, в яких були суворі карантини (у тому числі закривали підприємства) спостерігалося найбільше скорочення рівня PM 2.5. Але цей ефект ненадовго — рівень забруднення повітря, ймовірно, зросте, коли карантин скасують.

Відомо, що у 25 найбільш забруднених містах Південної Азії знизився вміст PM 2.5 (порівнюють із 2019 роком). Країни Східної Азії також зробили зусилля щодо поліпшення якості повітря, і рівні PM 2.5 в регіоні, як правило, вже мають тенденцію до зниження. У Південній Кореї якість повітря у 2020 році покращилась після того, як вжили заходів з контролю впливу вугілля на забруднення повітря.

Водночас глобальне скорочення викидів було частково «компенсоване» природними катаклізмами — наприклад, лісовими пожежами та піщаними бурями. Лісові пожежі спустошили деякі райони США, Австралії, Південної Америки, Індонезії та інших регіонів, що спричинили різке забруднення повітря і викид величезної кількості парникових газів. У Сан-Паулу, Лос-Анджелесі і Мельбурні, які постраждали від сильних лісових пожеж, спостерігався найбільший ріст рівнів PM 2.5, якщо порівнювати із 2019 роком.