Глава МВС Аваков: Раніше канали Медведчука не заблокували, бо у Порошенка не було політичної волі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МВС Аваков: Раніше канали Медведчука не заблокували, бо у Порошенка не було політичної волі

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що телеканали з пулу Віктора Медведчука не заблокували раніше, бо у попередньої влади — Петра Порошенка — не було відповідної політичної волі. Раніше пʼятий президент заявляв, що не заблокував ці канали через початок виборчої кампанії.

Свою позицію Аваков озвучив в етері «Право на владу».

У нього запитали, що завадило ухвалити це рішення раніше. На що міністр відповів: «Не було політичної волі. Це я акуратно кажу. Моя позиція була дуже послідовною. Але у якийсь момент у ряду членів РНБО та тодішнього президента Петра Порошенка не вистачило політичної волі. Зеленському вистачило».

Зазначимо, що наступного дня після блокування каналів Порошенко відповів, чому він їх не заблокував під час своєї каденції: «У жовтні 2018 року саме наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило би фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних та прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період».

Також секретар Ради нацбезпеки Олексій Данілов пояснював, чому після ухвали постанови у 2018 році не заблокували телеканали — аби ухвалити таке рішення, треба було зібрати відповідні документи.

«Як тільки зʼявились всі підстави, ми провели засідання РНБО й проголосували», — додав Данілов.

Також Аваков розповів, що є факти, які свідчать, що завдяки коштам, які заробили на території «ДНР», фінансується ряд українських видань.

«Це недопустима ситуація. Я прошу не плутати свободу слова із пропагандистською отрутою, яку ми отримуємо через фінансування державою-агресором», — додав глава МВС.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор.