Китайські вчені за допомогою штучного інтелекту встановили, що на Місяці понад 100 тисяч кратерів. Це в 10 разів більше, ніж вважалося раніше

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Китайські вчені за допомогою штучного інтелекту встановили, що на Місяці понад 100 тисяч кратерів. Це в 10 разів більше, ніж вважалося раніше

NASA

Китайські вчені за допомогою штучного інтелекту підрахували, що на Місяці є понад 100 тисяч кратерів. Вони утворилися після падіння різних астероїдів і метеоритів, що дозволяє з’ясувати більше про історію Сонячної системи та її утворення.

Про це пише CNN.

Офіційно міжнародною спільнотою визнано, що на Місяці є 9 137 кратерів: 7 895 ідентифікованих і ще 1 411 невідомих. Водночас у Китаї штучний інтелект на основі зразків та інформації, отриманих від двох місячних апаратів — Changʼe 1 і Changʼe 2, з’ясував справжню кількість місячних кратерів. Нейромережа нарахувала 109 956 кратерів.

«Ударні кратери [є] найбільш діагностичними ознаками місячної поверхні. Це дуже контрастує з поверхнею Землі. Дуже важко простежити історію впливу астероїдів і комет на Землю за останні 4 мільярди років», — пояснила автор дослідження Чень Ян з Коледжу наук про Землю в Університеті Цзілінь.

За її словами, Земля та Місяць зазнавали ударів одних і тих самих астероїдів і метеоритів, а тому дослідженння місячних кратерів допоможе отримати більше інформації про еволюцію Землі.

Кратери на Місяці не піддаються впливу води, атмосфери та тектонічних плит, тому вони залишаються на поверхні зовсім незмінними. Натомість на Землі кратери зникають через ці три фактори.

  • На Місяці є вода — такого висновку дійшли дослідники за даними Стратосферної обсерваторії інфрачервоної астрономії (SOFIA). Астрономічна станція SOFIA, що являє собою літак Боїнг із телескопом, виявила воду в одному з найбільших кратерів на південній півкулі Місяця, який можна побачити з Землі. Попередні дослідження поверхні супутника виявили водень, але не змогли встановити його сполуки.
  • 6 грудня китайський космічний апарат Changʼe-5 зі зразками зібраного місячного ґрунту успішно зістикувався з орбітальним комплексом. Усі зібрані зразки ґрунту були переміщені зі злітного модуля до модуля орбітального апарата, який повернувся на Землю. Він привіз близько 2 кг зразків на Землю.