Повернення території і НАТО. Зеленський визначив для українських дипломатів пріоритети

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський назвав пріоритети для всіх українських дипломатів — питання повернення Донбасу і Криму, а також наближення до НАТО за рахунок використання всіх механізмів, наданих партнерством.

Про це Зеленський заявив під час відеоконференції з дипломатами про пріоритети зовнішньої політики України, передає Офіс президента.

Зеленський просить всі українські дипломатичні місії за кожної нагоди піднімати питання Донбасу і Криму для збільшення міжнародної підтримки. Він підкреслив, що Україна зараз наполегливо працює над тим, щоб домовленості лідерів країн «нормандської четвірки» в Парижі були реалізовані, щоб у результаті припинити війну з Росією.

При цьому важлива і подальша робота над притягненням РФ до відповідальності за порушення міжнародного права, поверненням усіх полонених та утримуваних, розвитком «Кримської платформи» для деокупації півострова і залученням партнерів до відновлення Донбасу.

«Це завдання практично для кожного посла і представника України при міжнародній організації. Чиясь країна може допомогти фінансово, чиясь може допомогти політично, десь були історичні приклади примирення та здійснення післявоєнної відбудови», — сказав Зеленський.

Говорячи про зближення з НАТО, президент заявив, що всі дипломати повинні максимально використовувати механізми, надані партнерством розширених можливостей.

«Україна отримала запрошення приєднатися до партнерства НАТО з розширеними можливостями. Тож тепер завданням для української дипломатичної служби є максимальне використання політичного, безпекового та військового потенціалу цього формату», — зазначив Зеленський.

  • У квітні НАТО затвердило новий пакет підтримки для України і Грузії, який полягає в посиленні присутності кораблів альянсу в Чорному морі, а також у проведенні спільних навчань та обміні радіолокаційними даними.
  • 3 грудня група експертів НАТО опублікувала доповідь, яка стане основою стратегії альянсу на найближчі 10 років. Згідно з нею, основну загрозу НАТО вбачає у Росії і Китаї, але у РФ більше, оскільки вона ближче до кордонів блоку. У доповіді згадується важливість розвитку і розширення співпраці з Україною і Грузією, особливо в Чорному морі.