Про коронавірус, армію, окуповані території та реформи: що розповів Зеленський у щорічному посланні в Раді

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Про коронавірус, армію, окуповані території та реформи: що розповів Зеленський у щорічному посланні в Раді

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський 20 жовтня виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням. Він розповів про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Відповідну трансляцію вів телеканал «Рада».

Свою промову Зеленський почав з ідеї щороку запрошувати українців з областей та звітувати перед ними про виконані обіцянки. Також нардепам перед виступом роздали QR-коди, за яким були всі необхідні матеріали до промови президента.

Зеленський розповів про боротьбу з коронавірусом в Україні та закликав українців дотримуватися карантинних правил і носити маски.

Він також згадав питання Донбасу та Криму, зокрема нагадав про перемир’я на сході України і створення «Кримської платформи» для обговорення деокупації півострова.

Окремо Зеленський зупинився на розвитку армії та перерахував кількість нової техніки й озброєння, що виготовляється в Україні. Він також анонсував створення двох військово-морських баз.

Президент у своїй промові похвалився і досягненнями: скасуванням депутатської недоторканності та ухваленням закону про імпічмент, запуском додатку «Дія» для державних послуг у смартфоні, відкриттям ринку землі, демонополізацією та початком приватизації. Щодо корупції Зеленський заявив, що має «незадовільну оцінку» роботи антикорупційних органів. Також він згадав про медичну й освітню реформи і нагадав про власну програму «Велике будівництво».

Не оминув Зеленський і зовнішню політику. Він запевнив, що Україна має міжнародну підтримку, а безвізу з ЄС нічого не загрожує. За його словами, країна активно розвиває відносини з країнами-сусідами, а з ЄС навіть домовилася про постачання вакцини від коронавірусу, коли вона з’явиться.

Повний текст промови читайте нижче.

  • Після промови Зеленського нардепи розглянуть постанову про посилення боротьби з коронавірусом. У ній пропонується: створити очолюваний президентом штаб боротьби з вірусом; запровадити масове тестування; мобільні бригади; контактну телефонну лінію; перепрофілювати лікарні під відділення для лікування коронавірусу, а також збільшити потужності лабораторій.