На Камчатці сталася масова загибель тварин. Greenpeace заявляє про екологічну катастрофу, але її причина невідома

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
На Камчатці сталася масова загибель тварин. Greenpeace заявляє про екологічну катастрофу, але її причина невідома

Twitter / Greenpeace Russia

2 жовтня у Росії в соцмережах користувачі почали повідомляти про масову загибель морських тварин на Халактирському пляжі Камчатського краю. Першими про екологічну катастрофу почали писати серфери, які скаржилися на погіршення стану здоров’я.

На відео та фото, оприлюднених у соцмережах, публікували мертвих морських мешканців, яких винесло на берег, а також велику ділянку знебарвленого океану.

Одним з перших про катастрофу повідомив журналіст Юрій Дудь, опублікувавши відео з великою нафтовою плямою біля узбережжя. Запис було зроблено з вертольота — на ній видно, що пляма розтеклася на велику площу. Дудь також цитував слова місцевого серфера, який розповів, що, судячи з даних супутникових знімків, забруднення почалося ще кілька тижнів тому.

Ймовірною причиною масової загибелі тварин називають забруднення води. Природноохоронна організація Greenpeace назвала це екологічною катастрофою і закликала негайно розслідувати причини.

Спочатку влада заперечувала інцидент, списувала появу мертвих тварин на шторм і публікувала відео «чистого» пляжу. Згодом Камчатська міжрайонна природоохоронна прокуратура почала перевірку за фактом забруднення.

Губернатор регіону Камчатки Володимир Солодов назвав три можливі причини: техногенне забруднення (розлив токсичних речовин), природний вплив (скупчення токсичних мікроводоростей) або «сейсмічна активність, повʼязана з вулканічними проявами». Останню версію вчені пізніше назвали малоймовірною, пише Meduza.

У російському відділенні Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) вважають, що загибель морських тварин свідчить про забруднення не тільки на поверхні, але і в товщі води. Там також вважають, що, швидше за все, йдеться про забруднення якоюсь речовиною, яке добре розчиняється в воді.

«Новая газета» пише, що адміністратор місцевої школи серфінгу Катерина Диба ще тиждень тому повідомила про скарги від спортсменів на різь в очах після контакту з водою. Вона припускає, що отруєння може бути повʼязано з військовими навчаннями на Камчатці.

Активісти Greenpeace оперативно опублікували космічні знімки, на яких видно, що джерелом забруднення ймовірно могла стати річка Наличева. На березі притоки Наличевої знаходиться полігон з отрутохімікатами «Козельський», про який, зазначають журналісти, у відкритих джерелах майже немає інформації.

Керівник Інформаційного агентства з рибальства Олександр Савельєв також заявляв, що забруднення може бути повʼязано з військовими, зокрема, з військовою присутністю в океані бази Тихоокеанського флоту.

  • Наприкінці травня у Росії в результаті аварії на ТЕЦ-3 у Норильську, яка також належить «Норникелю», стався розлив 21 тисячі тонн дизпалива. Воно потрапило в річки Далдикан і Амбарна, а звідти в озеро Пясіне. Екологи заявили про найбільшу в російській Арктиці екологічну катастрофу. Президент Путін згодом запровадив надзвичайний режим. Збитки оцінили у $2 млрд.