Кабмін затвердив держстандарт середньої освіти. Визначені компетентності, якими мають оволодіти школярі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін затвердив держстандарт середньої освіти. Визначені компетентності, якими мають оволодіти школярі

Anita Jankovic / Unsplash

Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт базової середньої освіти, що почне діяти з 2022 року для учнів, які навчаються за 12-річною програмою.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки України.

За словами т. в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, затвердження і впровадження Державного стандарту базової середньої освіти є продовженням реформи «Нова українська школа» у 5—9 класах.

Державний стандарт визначає структуру, мету та принципи освітнього процесу в закладах базової середньої освіти, дає загальну характеристику змісту навчання, пояснює вимоги до обов’язкових результатів навчання та орієнтири для їхнього оцінювання. До того ж він передбачає запровадження низки інноваційних підходів, зокрема, під час оцінювання результатів та організації освітнього процесу.

Згідно з документом, школярі протягом навчання у 5—9 класах мають оволодіти наскрізними вміннями та 11 головними компетентностями: вільне володіння державною мовою; здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами; математична компетентність; компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій; інноваційність; екологічна компетентність; інформаційно-комунікаційна компетентність; навчання впродовж життя; громадянські та соціальні компетентності; культурна компетентність; підприємливість і фінансова грамотність.

Як зазначається, на основі стандарту буде розроблено типову освітню програму для базової школи, яка складатиметься з варіантів типових навчальних планів та каталогів модельних навчальних програм, а також інших освітніх програм згідно з вимогами закону «Про повну загальну середню освіту».

  • 13 березня президент Володимир Зеленський підписав закон «Про повну загальну середню освіту», ухвалений Верховною Радою у січні. Закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Ця стаття документа була написана за результатами рекомендацій Венеційської комісії.
  • З 2021 року державна підсумкова атестація (ДПА) з математики для випускників українських шкіл стане обов’язковою. Зміниться і формат складання ЗНО з української мови та літератури.