«Укрзалізниця» закупила два люксові автомобілі за 9 мільйонів гривень замість ремонту дизельного поїзда

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

«Укрзалізниця» придбала через підставну страхову фірму два люксові автомобілі Audi А8 Long за 4,5 мільйона гривень кожну.

Про це у своєму Facebook написав член Наглядової ради УЗ Сергій Лещенко.

«Замість ремонту дизель-поїзда гроші перекинули на закупівлю двох лімузинів Audi А8 Long по 4,5 мільйона гривень кожен. Закупівля сталася за минулого керівника УЗ Кравцова і ретельно приховувалася — покупку оформили без тендеру, а купили через страхову фірму, засновником якої вказана філія «Одеська залізниця». Після цього машини перекинули на баланс Одеської дороги, але боялися експлуатувати через резонанс, який виник», — написав він.

За словами Лещенка, є чутки, що автомобілі були призначені для обслуговування «однієї із перших осіб держави». Він також прикріпив документ від директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ, який підтверджує, що за результатами аудиту у придбанні цих автомобілів містяться ознаки кримінального правопорушення. Лещенко підкреслює, що наприкінці серпня ці документи були передані до НАБУ.

  • У середині червня СБУ зʼясувала, що «Укрзалізниця» закупила на 100 млн гривень неякісних запчастин для ремонту рухомого складу. У злочинній схемі брали участь посадові особи з керівного складу УЗ і представники комерційних фірм.
  • У липні Служба безпеки України виявила масштабні розкрадання в «Укрзалізниці» на ремонті рухомого складу. Протягом 2018—2019 років приватні підприємці вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів та структурних підрозділів «Укрзалізниці». Посадовці забезпечували ділкам перемоги у тендерах, попри те що «підрядники» не мали відповідних дозволів та сертифікатів на ремонт колісних пар для пасажирських вагонів.