Ексміністр Пристайко розповів, що передбачають українські «плани А, B і C» для закінчення війни на Донбасі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Ексміністр Пристайко розповів, що передбачають українські «плани А, B і C» для закінчення війни на Донбасі

Синиця Олександр / УНІАН

Колишній міністр закордонних справ і посол України у Британії Вадим Пристайко розповів, що передбачають «плани А, B і С» для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв’ю «Європейській правді».

Сам Пристайко зазначив, що підтримував ідею тимчасової відмови від повернення окупованих територій. За його словами, Україна повинна сконцентруватися на зміцненні власної держави, а вже потім повертатися до цього питання.

«Частина політичного класу вірить, що визнання самої цієї ідеї буде політичним самогубством, тому треба тягти за собою воза, як би він не виглядав. Навіть якщо він повний російських оперативників, ми будемо продовжувати тягти. Цьому дуже рада Москва — там «тішаться» з нашої наївності та готовності впрягтися у воза, який ми не можемо потягти в принципі», — пояснив він.

Пристайко розповів, що Україна мала три плани: виконання Мінська, залучення миротворців і тимчасова відмова від повернення територій. Колишній міністр зазначив, що навіть непринципово, куди саме зайдуть миротворці — на кордон України і Росії чи на лінію розмежування.

«На практиці завести миротворців виключно на лінію неможливо, вони все одно будуть також десь там. Але відмовитися від цього варіанта росіянам буде складніше, бо вони самі запропонували його. Таке рішення ухвалюється в Раді безпеки ООН. Воно одномоментно змінює реальність на Донбасі. Якщо проголосували — то все, миротворці будуть. Тому, щоби зірвати його, Росія має підняти руку і проголосувати проти», — зазначив він.

Водночас у МЗС вже відреагували на слова Пристайка. Там зазначили, що його слова є особистою думкою ексміністра, а не офіційною позицією України.

«Це особиста думка Вадима Пристайка, а не посла України у Великій Британії, і вона не відображає позицію Міністерства закордонних справ та нашої держави. Позиція України залишається незмінною: Україна прагне відновити свою територіальну цілісність і суверенітет над усією територією в міжнародно визнаних кордонах», — наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.