Найбільший прорив: що відомо про препарат дексаметазон, який британські лікарі називають першими ліками від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Удень 16 червня британські учені оприлюднили результати чергового дослідження, у якому розповіли про ефективність препарату дексаметазон під час лікування коронавірусу. За їхніми даними, препарат має серйозні шанси стати першими офіційними ліками від COVID-19, оскільки продемонстрував, що знижує смертність пацієнтів із коронавірусом у важкому стані.

Премʼєр Британії Борис Джонсон уже назвав відкриття «променем надії» у боротьбі з коронавірусом, а ВООЗ готується оновити свої протоколи лікування COVID-19.

«Бабель» розповідає, що таке дексаметазон і як його досліджували.

Що таке дексаметазон

Дексаметазон є так званим кортикостероїдом. Це гормон кори надниркових залоз. Він має протизапальну дію, а також регулює енергетичний метаболізм і обмін глюкози в організмі.

The Conservation

Попри активне використання, принцип дії таких кортикостероїдів до кінця не вивчено. Однак дієва речовина такого препарату може легко проникати в будь-які клітини організму, більшість яких містять рецептори, що сприймають такі кортикостероїди. Це свідчить про те, що препарат може бути застосований для лікування багатьох різних хвороб.

Справді, показання для застосування дексаметазону дуже широкі. Вводять його внутрішньовенно або внутрішньом’язово. Препарат використовують у лікуванні ендокринних і ревматичних хвороб, захворювань шкіри та шлунково-кишкового тракту, алергії, проблем зору та багатьох інших. Дексаметазон можуть використовувати навіть в онкології (наприклад, він може знімати біль у хворих на рак шкіри).

Водночас список побічних реакцій у препарату теж доволі великий, оскільки він може вплинути на різні функції організму. Це можуть бути як шлункові розлади, виразка, панкреатит, ожиріння, так і проблеми з психікою, погіршення зору та підвищення ламкості кісток.

Дексаметазон є досить популярним у світі препаратом. В Україні його виготовляє одна із місцевих фармкомпаній. Продається він в ампулах, а його вартість коливається у межах 10 гривень за одну упаковку.

Процес дослідження

Дослідження проводилось за підтримки Оксфордського університету. Близько двох тисяч пацієнтів отримували дексаметазон, а чотири тисячі — ні. За результатами, ризик смертності пацієнтів на ШВЛ було знижено з 40 до 28%, а для тих, хто потребував збагачення крові киснем — з 25 до 20%.

За даними учених, якби дексаметазон використовувався у Британії від самого початку епідемії, то врятував би близько 5 тисяч життів. Вони також наголосили, що загалом 19 із 20 пацієнтів, які захворіли на COVID-19, одужують без госпіталізації. Ті, кому необхідна госпіталізація, найчастіше потребують ШВЛ або збагачення крові киснем — і саме їм може допомогти дексаметазон.

Один із дослідників, професор Мартін Лендрей зазначив, що курс тестового лікування тривав до 10 днів і коштував близько 5 фунтів (168 грн) на одного пацієнта щоденно.

Як відреагували у Британії та ВООЗ

Того ж вечора про дослідження учених британцям розповів прем’єр-міністр Борис Джонсон. Він заявив, що ефективність дексаметазону може стати «променем надії» у боротьбі з коронавірусом.

За словами міністра охорони здоров’я Британії Мета Хенкока, дослідження дексаметазону є найбільшим проривом, який зробили у світі за весь період пандемії коронавірусу.

«[Дексаметазон] справді значно збільшує ваші шанси на виживання. Це одна з найкращих новин, які ми отримали протягом усієї цієї кризи... Це чудова новина для всіх», — вважає він.

Головний науковий радник уряду Британії Патрік Уоллас звернув увагу і на те, що ці ліки є дешевими і доступними в усьому світі. «Це препарат, який можна негайно застосовувати в усьому світі за такого стану», — зазначив він. Однак учений підкреслив, що дексаметазон лише знижує смертність від коронавірусу, але не запобігає зараженню.

На британське дослідження уже відреагували у ВООЗ. Там заявили, що планують оновити протокол лікування в усьому світі.

«Це перше лікування, яке, як було показано, знижує смертність у пацієнтів з COVID-19, які потребують кисню або вентиляції легенів. Ми будемо координувати метааналіз, щоб краще розуміти результати дослідження. ВООЗ планує оновити протокол лікування, де будуть відображені поради, як і де застосовувати препарат», — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Ґебреєсус.

  • Британська компанія AstraZeneca почала виробництво вакцини від коронавірусу ще до закінчення її випробувань. AstraZeneca заявила, що зможе поставити близько двох мільярдів доз.
  • Команда вчених і лікарів з лондонської лікарні Гая і Святого Томаса та Королівського коледжу протестують препарат ібупрофен для боротьби з коронавірусом.