Правила спілкування та заборони для ЗМІ. Ізраїльська бібліотека опублікувала інструкцію для Вермахту щодо захоплення Норвегії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Правила спілкування та заборони для ЗМІ. Ізраїльська бібліотека опублікувала інструкцію для Вермахту щодо захоплення Норвегії

Arkiv i Nordland / Flickr

Національна бібліотека у Єрусалимі (Ізраїль) оприлюднила секретні документи нацистів часів Другої світової війни, які здобули британські командос під час рейду «Клеймор» у 1941 році. Як повідомляє ізраїльське видання Haaretz, документи містять детальну інструкцію для солдатів Вермахту про те, як спілкуватися та реагувати на образи з боку населення Норвегії під час захоплення країни.

Інструкція була у вигляді приписів і памʼятки для кожного солдата Верхмату, який брав участь у Дансько-норвезькій операції. У ній вказувалося, що солдатам необхідно зберігати спокій і не вступати у політичні та релігійні дискусії з норвежцями.

У той же час, при загрозі для військ або майна армії, необхідно відповідати «з усією суворістю, бути безжальним і використовувати найсуворіші заходи».

The British Government / National Library of Israel

Інший документ пропонує ряд прикладів різних можливих «образ» з боку місцевого населення, а також прийнятну реакцію і дії німецьких солдат:

  • Якщо солдата ображають за національною ознакою — за те, що він німець, порушника необхідно заарештувати.
  • Якщо командиру або солдату говорять про поразку, він повинен доповісти у поліцію безпеки (Гестапо).
  • Якщо дівчина образила або обділила увагою, натякнувши, що не буде говорити з німцем, то її потрібно заарештувати або доповісти у Гестапо.
  • У разі коли ображається гідність Німеччини, необхідно доповідати виключно у Гестапо.
  • Якщо під час проповіді священик дозволяє собі антинімецькі або визвольні висловлювання, солдат Вермахту поводиться стримано і доповідає у Гестапо.

Практично у кожному приписі рекомендувалося звертатися до Гестапо. Зазвичай на тих, хто потрапляв у поліцію безпеки навіть за дрібні гріхи, чекала сумна доля.

The British Government / National Library of Israel

Розпорядження для ЗМІ

У документах були вказані інструкції і для норвезьких ЗМІ, серед яких була повна заборона на прогнози погоди та наказ «публікувати тільки такі новини, які призначені для того, щоб просувати або, принаймні, не перешкоджати політиці німецького Рейху».

«Новини Німеччини та Італії повинні публікуватися щодня і, за можливості, на першій смузі; при публікації будь-якого виду звіту слід проявляти максимальну обережність, щоб у ньому не було нічого, що могло б якимось чином призвести до заворушень серед населення; будь-які посилання на колишні політичні питання Норвегії (питання про короля, партійну систему, профспілки тощо) заборонені; при публікації німецьких новин і новин з країн, з якими Німеччина воює, перевагу слід віддавати німецьким новинам, і це поширюється і на типографіку (верстка, заголовки, розмір шрифту тощо)», — йдеться у буклеті.

Заборонялося публікувати щоденні зведення погоди. У цю категорію входили метеорологічні огляди за тривалі періоди часу, збиток від поганої погоди, температура і непрямі посилання на погоду у спортивних новинах.

У звітах з економічних питань, незалежно від того, чи є вони короткими оголошеннями або докладними оглядами, належало уникати найменшої негативної тенденції.

Крім того, щодо повідомлень про внутрішню політику у Норвегії — всі атаки на німецьку владу, у прямій або прихованій формі, мали бути припинені.

Розпорядження наказувало всіляко підтримувати оптимістичну та радісну атмосферу у Норвегії.