Релігійна організація Мунтяна подала в суд на «Телебачення Торонто» і шоу з Майклом Щуром. Що їх образило і чого вони хочуть?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Релігійна організація «Всеукраїнський духовний центр «Відродження», яку очолює Володимир Мунтян, подала в суд на «Телебачення Торонто», НСТУ і на Романа Вінтоніва, ведучого шоу «#@)₴?$0 з Майклом Щуром». Шевченківський райсуд Києва погодився відкрити провадження.

За що на «Телебачення Торонто» подали в суд?

За випуск шоу «#@)₴?$0 з Майклом Щуром», який вийшов в ефір увечері 13 травня 2018 року.

Чого вимагає Мунтян?

У позовній заяві, фотокопію якого надав theБабелю Вінтонів, зазначено, що Мунтян вимагає визнати ряд висловлювань, які прозвучали у випуску шоу, «недостовірними і такими, що ображають честь, гідність та порушують недоторканність ділової репутації релігійної організації».

У звʼязку з цим позивач вимагає видалити із загального доступу відповідний випуск шоу. Також Мунтян вимагає, щоб ведучий Вінтонів особисто в ефірі програми спростував ряд тверджень і приніс свої вибачення релігійній організації та Мунтяну.

Які висловлювання «Відродження» вимагає спростувати?

Перелік висловлювань, які «Відродження» та Мунтян вимагають спростувати, наведений у позовній заяві:

  • про те, що Володимир Мунтян є генеральним директором ТОВ «Відродження»;
  • про те, що Мунтян сам себе називає тринадцятим апостолом;
  • про те, що Мунтян є шахраєм, і релігійна організація «Відродження» є шахрайською організацією;
  • про те, що головною темою проповідей «Відродження» і Мунтяна є гроші;
  • про те, що Мунтян не приховує, що гроші є центральним елементом його церкви, і це — найголовніша умова звʼязку з богом;
  • про те, що в релігійній організації «Відродження» існує прайс у доларах США за звʼязок із вищими силами;
  • про те, що пастори духовного центру «Відродження» можуть їздити на Ferrari;
  • про те, що Мунтян може засушити не тільки пухлину, а все — від біполярного розладу до енурезу, що Мунтян — пастор-гомеопат, а також про те, що він годує свою паству нісенітницями.

На претензії щодо цих висловлювань «Телебачення Торонто» відповіло у своєму випуску 3 лютого.

Коли буде суд?

Підготовче засідання Шевченківського райсуду у цій справі призначено на 09:30 18 березня — така інформація зазначена в реєстрі судових рішень.

Як розповів Вінтонів, «Телебачення Торонто» на суді буде представляти юридична компанія «Міллер».

«Я навряд чи готовий давати оцінки. Мені весело від того, що хтось подає позов на жарт», — зазначив він у відповідь на прохання оцінити шанси «Телебачення Торонто» виграти суд.

Інтереси Володимира Мунтяна в суді представлятиме адвокат Олексій Базик. За його словами, позивач не збирається вимагати компенсації від «Телебачення Торонто».

«Мова про якісь компенсації не йдеться, мова йде тільки про спростування інформації, яка, на його [Мунтяна] думку, є неправдивою», — розповів адвокат.