У Раді запропонували відшкодовувати кінотеатрам витрати за показ фільмів англійською

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Нардепи пропонують затвердити державну програму щодо сприяння вивченню англійської мови. Вона, зокрема, передбачає відшкодування кінотеатрам витрат на показ фільмів англійською, не покриті з продажу квитків.

Про це повідомили у Комітеті гуманітарної та інформаційної політики.

Парламентський комітет підтримав відповідну правку до законопроєкту про застосування англійської мови в Україні, який у 2023-му подав президент Володимир Зеленський.

Схвалена правка передбачає, що за показ іноземних фільмів англійською мовою на вказаних умовах відшкодування відповідних витрат буде на добровільних засадах. Але з дотриманням низки вимог:

  • кожен зал повинен провести не менше ніж 8 сеансів фільмів англійською мовою впродовж місяця;
  • щонайменше два публічні покази повинні бути впродовж тижня у будь-який час, у вихідний та/або робочий день з початком показу після 18:00.

Водночас у Законі України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» йдеться, що показ фільмів мовою оригіналу, відмінною від державної, не може перевищувати 10% загальної кількості сеансів фільмів у кінотеатрі на місяць.

Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкт № 9432 у другому читанні та в цілому.

  • 28 червня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9432 про англійську мову, який ініціював президент Зеленський. Він викликав суспільний резонанс, оскільки передбачав збільшення частки фільмів мовою оригіналу і заміну дубляжу українськими субтитрами. На сайті президента створили петицію з вимогою зберегти український дубляж, яка набрала понад 29 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних.
  • 20 липня Комітет вилучив із законопроєкта всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні та в кінопрокаті, зокрема про дубляж.
  • У листопаді 2023 року цей законопроєкт схвалили в першому читанні.