Новини

Захоплення кораблів у Керченській протоці: Україна виступила на слуханнях в Арбітражному суді

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Україна виступила на слуханнях Арбітражного суду в Гаазі у справі про захоплення Росією трьох українських кораблів та їхніх екіпажів. Під час виступу Київ засудив вчорашні заяви російської сторони та наголосив на зневазі Росією міжнародного права.

Про це йдеться у вступній промові агента України Оксани Золотарьової, яку опублікував пресцентр МЗС.

Агент зазначила, що РФ порушила основоположний принцип морського права: імунітет військових кораблів.

«Конвенція ООН з морського права гарантує цей імунітет. Це означає, що кораблі ВМС України — «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» — є втіленням нашого суверенітету і як такі заслуговують на повагу. Проте Росія не поважає міжнародне право. Як і не поважає суверенітет України», — наголосила Золотарьова.

Вона назвала імена усіх українців, яких Росія заарештувала, тримала під вартою та переслідувала в рамках кримінальної справи:

Агент зазначила, що Росія не хоче, щоб цей арбітраж розглядав справу України.

«Росія прагне уникнути вирішення спору за Конвенцією ООН з морського права, навіть попри те, що дала на це свою згоду. Росія вважає, що може порушувати міжнародне право без будь-яких наслідків. Росія помиляється. Значну кількість її аргументів Міжнародний трибунал з морського права вже відхилив», — сказала Золотарьова.

Цей трибунал у Гамбурзі видав наказ, яким постановив, що Росія повинна негайно звільнити кораблі та військовослужбовців. Міжнародний трибунал у Гамбурзі визнав, що має попередню юрисдикцію у справі для видачі цього наказу.

Цього тижня все, про що просить Україна, — це щоб Арбітраж пішов подібним шляхом і визнав свою юрисдикцію у цій справі.

Також Золотарьова акцентувала увагу на хибності доводів, з якими Росія виступила у судді напередодні.

«Коли Росії зручно називати певні дії правоохоронною діяльністю, вона це робить. Однак, коли їй вигідно — вона вже говорить про військову діяльність», — наголосила агент.

Нагадаємо, слухання в Гаазькому суді почалися 11 жовтня з виступу представника делегації РФ. Другий раунд дебатів заплановано 14 та 15 жовтня.