Новини

Зеленський перед самітом НАТО поговорив із премʼєром Британії Джонсоном

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Президент України Володимир Зеленський перед самітом НАТО поговорив телефоном із премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном щодо членства для України.

Про це він повідомив у Twitter.

«Перед самітом НАТО в телефонній розмові з Борисом Джонсоном наголосив на важливості чіткої перспективи членства для України. Ми проводимо реформи в умовах зовнішньої агресії. Час, щоб партнери по НАТО підтримали Україну конкретними рішеннями. Також обговорили співпрацю у сфері оборони», — заявив Зеленський.

Нагадаємо, що у Брюсселі в понеділок, 14 червня, відбудеться саміт НАТО, на якому, як очікується, буде ухвалено рішення про розробку нової стратегічної концепції Альянсу. Наприкінці травня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна та Грузія не братимуть участь у саміті Альянсу, оскільки цього разу формат із партнерами не передбачений.

Також серед основних питань саміту Столтенберг назвав Росію і Китай, що чинять опір міжнародному порядку, який заснований на протидії загрозам тероризму та кібератакам. Говорячи про очікування саміту щодо України, генсек зазначив, що союзники підтримують євроатлантичні прагнення Києва, так само як і політику відкритих дверей.

«Я очікую, що лідери НАТО знову підтвердять рішення [від 2008 року щодо того, що Україна буде членом Альянсу] в рамках політики відкритих дверей НАТО, яка була великим успіхом для поширення демократії та свободи в Європі. Саміт продемонструє підтримку НАТО України та Грузії, а також їхніх євроатлантичних устремлінь», — заявив Столтенберг, якого цитує Інтерфакс.