Новини

Суддя КСУ Касмінін не виключає, що може подати у відставку. До цього закликав Зеленський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Суддя Конституційного суду Олександр Касмінін, указ про призначення якого скасував президент Володимир Зеленський, заявив, що не виключає своєї відставки.

Про це він сказав в інтерв’ю «Лівому берегу».

На запитання, чи планує подавати у відставку, суддя відповів: «Я не виключаю цього». Він припустив, що це може статися до 12 квітня. Саме на цю дату в КСУ призначене спецзасідання, на якому розглянуть питання про звільнення Касмініна і відстороненого глави КСУ Олександра Тупицького відповідно до указу президента.

«Я прийму рішення про відставку, розуміючи, що ні суспільству, ні Україні в Конституційному суді я вже не потрібен. […] Незамінних немає, я це теж розумію», — додав Касмінін.

На тезу журналіста, що суддя таким чином зможе залишити собі довічне утримання, він відповів, що в іншому випадку «трагедії робити не буде».

Касмінін також наголошує, що його разом з Тупицьким не звільняли і в самому указі про це не йдеться.

«Такі випадки в історії незалежної України були, але тоді голова держави мав повноваження призначати і звільняти суддів КСУ за своєю квотою. Після внесення змін до закону у 2016 році таких повноважень у президента немає. Тому й не вірилось, що таке можливо. Десь допускалося, бо все до того йшло, коли почалися розмови про конституційну кризу», — додає Касмінін, коментуючи рішення президента.

Водночас він вважає, що це не судді КСУ створили конституційну кризу. «Це суспільству так нав’язано, що ми її створили. Хто скаже, у чому саме полягає конституційна криза? […] Я вважаю, що конституційна криза придумана політиками. 27 жовтня ми не скасовували е-декларування. Просто переглянули повноваження Національного агентства із запобігання корупції. Сказали, що стосовно суддів рішення має приймати орган з тієї ж системи — Рада суддів, Вища рада правосуддя тощо. Зокрема, і щодо КСУ. Ніхто не скасовував е-декларування. У рішенні не було ні слова про відключення сайту — пан Новіков зробив це сам. А потім за рекомендацією КСУ постановою Кабміну його роботу відновили, ніяких наслідків не було», — вважає Касмінін.