Новини

Радуцький: Постачання нової партії вакцини від коронавірусу AstraZeneca під загрозою зриву через дискредитаційні заяви українських політиків

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Tim Reckmann / Flickr

Постачання наступної партії вакцини AstraZeneca (CoviShield) до України може бути відкладено на певний термін.

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook голова комітету Ради з питань охорони здоровʼя, нардеп «Слуги народу» Михайло Радуцький.

«Причина — інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів і вакцини AstraZeneca (CoviShield), що постачається до України», — розповів він.

За словами Радуцького, для виробника вакцини не є проблемою передати законтрактовані Україною 1,5 мільйона доз препарату іншим замовникам — у свті високий попит.

«На зрив співпраці з Індією працювали як одіозні проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери, які роблять все для повернення до влади на тлі дестабілізації країни. Усі ми пам’ятаємо ганебну заяву одного з таких діячів, яку він зробив на засіданні погоджувальної ради ВРУ», — додав нардеп.

На думку Радуцького, це була «свідома цинічна гра», щоб зірвати постакву вакцин і заблокувати кампанію з вакцинації.

«Ця людина прирекла на загибель тисячі українців заради задоволення власних політичних амбіцій», — додав він.

Також голова профільного комітету повідомив, що президент Володимир Зеленський вже доручив главам МОЗ Максиму Степанову та МЗС Дмитру Кулебі знайти додаткові способи, щоб пришвидшити поставку наступної партії вакцини CoviShield до України.

«Міністерство охорони здоров’я та МЗС України повинні якнайшвидше зробити все необхідне, щоб переконати індійських партнерів у непричетності держави та українського суспільства до дискредитації постачальника вакцин», — зазначив Радуцький.