Новини

Лавров першим прокоментував розслідування отруєння Навального. Опозиціонер тепер впевнений, що Кремль визначився із стратегією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Пресслужба Міністерства зовнішніх справ Російської Федерації

Глава МЗС Росії Сергій Лавров вважає несерйозними публікації про можливу причетність ФСБ до отруєння опозиційного політика Олексія Навального. Про це він заявив на прес-конференції в Загребі, передає Інтерфакс.

«Всі ці новини забавно читати, але манера, в якій вони подаються, говорить лише про одне: що у наших західних партнерів відсутні будь-які етичні норми і будь-які навички нормальної дипломатичної роботи, й [проявляється] небажання дотримуватися міжнародно-правових норм, коли йдеться про встановлення фактів», — заявив Лавров.

Він зазначив, що Росія вже звикла до того, що західні країни «оголошують у ЗМІ про чергові звинувачення на адресу Росії».

«І логіка тут така: ось, мовляв, ми оголосили, наприклад, нові факти, які були виявлені німецькими спецслужбами про отруєння Навального, а Москва вже два дні мовчить. Раз мовчить, значить винна. Ущербність такого підходу, по-моєму, очевидна для будь-якої людини, яка при памʼяті», — додав міністр.

Зазначимо, що це перший коментар кого-небудь з російських політиків з приводу цього розслідування. Сам Навальний заявив, що Кремль визначився зі своєю стратегією.

«По суті вони нічого сказати не можуть. Наші факти залізобетонні. З квитками і живими 8 ФСБшниками, які їздили за мною 4 роки не посперечаєшся. Тому вони просто будуть повторювати «це забавно читати», — написав політик.

Нагадаємо, що 15 грудня група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які безпосередньо причетні до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Убити його намагалися двічі. У липні 2020 року він разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало зле — це вважається першим невдалим замахом на політика. Другий стався в Томську. Імовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав до хімчистки готелю. Речі принесли назад, поки Навальний купався в річці.

Кремль не коментував це розслідування 2 дні, а речник Путіна Дмитро Пєсков скасував пресконференції, на яких у нього мали б запитати про це розслідування. Але мовчав не тільки Кремль, але й провладні ЗМІ — вони або зовсім не публікували це розслідування, або давали шматок з нього, де не згадується причетність ФСБ. Відомий пропагандистський канал Russia Today опублікував на сайті авторську колонку, у якій розслідування назвали «інформаційним гноєм».