Новини

Кабмін дозволив «Нафтогазу» користуватися родовищами на шельфі без аукціону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою дозволив НАК «Нафтогаз України» без проведення аукціону добувати газ на континентальному шельфі України. Компанія отримала дозвіл на 30 років.

Про це повідомляють «БізнесЦензор» і «Економічна правда».

Рішенням Кабміну вноситься зміна в порядок надання спецдозволів на користування надрами. Як пояснив міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський, проєкт постанови надасть «Нафтогазу» право розробляти надра в межах виключної економічної зони України. Це дозволить наростити власний видобуток газу, створити робочі місця і наповнити бюджети (місцеві та державний).

У пояснювальній записці зазначено, що, за прогнозами, ресурси шельфу в західній частині Чорного моря становлять 1—2 трильйона кубометрів газу і понад 1 трильйон тонн нафти з газовим конденсатом, з можливістю щорічно видобувати близько 10 млрд кубометрів газу. За попередніми розрахунками, інвестиції в перший рік роботи на шельфі можуть досягти $40 мільйонів.

Компанія зможе приступати до робіт одразу після ухвалення акту і проходження відповідних процедур. «Нафтогаз» при цьому може залучити й приватні компанії.