Новини

Фокін прийшов на засідання комітету Ради, щоб пояснити свої заяви щодо Донбасу. Але на питання про війну з Росією уникнув відповіді

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін прибув на засідання комітету Ради з питань організації державної влади і місцевого самоврядування для пояснення своїх заяв щодо Донбасу.

На початку засідання він нагадав, що багато років був поза політикою, а перед тим, як приступити до обов’язків, вивчив усі протоколи. «Майже п’ятирічні тупцювання на одному місці стали в основному слідством [наслідком] двох причин. Перша причина — Мінські домовленості не є нормативно-правовим актом, тобто вони, грубо кажучи, необов’язкові до виконання. Але головна причина полягає в тому, що тодішній гарант Конституції більше дбав за власні інтереси», — сказав Фокін.

На питання, чи триває у нас війна з Росією, Фокін відповів: «Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Бо жодного підтвердження того, що там іде війна між Росією і Україною, поки що я не бачив».

Проте він зазначив, що проти України воюють найманці з майже 30 країн світу, зокрема за підтримки військових Росії.

Раніше Фокіна викликали на засідання парламентського комітету на 15 вересня, але він тоді не прибув.