Новини

Член ТКГ Фокін вибачився за те, що назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Заступник керівника делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін вибачився за те, що назвав окупантів на Донбасі «повстанцями». Про це повідомили НВ в Офісі президента.

«Говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на україно-російському кордоні, аби унеможливити постачання допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації, я необачно вжив термін «повстанці». І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, у його промові, якщо не помиляюся, в Цюрихському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати «бойовики». Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова», — заявив Фокін.

Він зазначив, що зробить все, аби в Україну повернувся мир — такою Фокін бачить свою роль у ТКГ.

«Водночас, хочу запевнити усіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети — відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, аніж невдало вжите слово», — додав перший премʼєр України.

Нагадаємо, «повстанцями» бойовиків Фокін назвав 21 вересня в етері «Українського радіо»: «Потрібно або такий самий контингент [військовий контингент ООН] розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій будуть проводитися вибори».

Зазначимо, що партія «Голос» готує звернення до Зеленського з вимогою звільнити Фокіна з ТКГ, адже вважає його заяви є неприйнятними.