Новини

На засіданні ТКГ домовилися про спільну з бойовиками інспекцію українських позицій, які погрожував обстріляти ватажок «ДНР»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Степанов Анатолій / УНІАН

Учасники Тристоронньої контактної групи на позачерговому засіданні домовилися спільно інспектувати район селища Шуми на Донбасі, де розташовані українські позиції, які погрожував обстріляти ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента 9 вересня.

«Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції», — йдеться в повідомленні.

Також в ОП зазначили, що ОБСЄ вкотре підтвердила безпідставність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі селища Шуми в період від 5 липня до 2 вересня.

«Це факт викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року», — наголосив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Згодом представник Донецької області в українській делегації ТКГ Денис Казанський прокоментував ухвалене рішення, назвавши його «дивним».

«Незважаючи на те, що спостерігачі з ОБСЄ підтвердили, що жодних порушень із українського боку умов перемирʼя не було, наша сторона чомусь погодилася провести спільне інспектування наших позицій в районі села Шуми з представниками російських бойовиків», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

На думку Казанського, таке інспектування має бути обопільним, щоби представники України також могли б перевіряти позиції противника.

«Із боку нашого командування також звучали заяви про те, що бойовики будують нові зміцнення і бліндажі. Зокрема, така заява була зроблена 8 вересня. Було б логічно, якби наші представники також інспектували ці позиції разом з ОБСЄ. Компроміси мають сенс тільки в тому випадку, якщо вони обопільні. Якщо ж на поступки йде тільки одна сторона, то це називається по-іншому», — додав представник Донецької області.