Новини

Вчені запропонували спосіб, який знищить малярію в світі за 30 років. Для цього потрібно відредагувати гени комарів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

NIAID

Малярію, яка щороку забирає життя тисяч людей, можна знищити протягом одного покоління за допомогою генної інженерії. Це дасть комахам-переносникам імунітет до хвороби або зробить їх нездатними до розмноження, йдеться в науковій доповіді у британському медичному журналі The Lancet.

«Протягом довгого часу викорінення малярії було віддаленою мрією, але тепер ми маємо докази того, що малярія може і повинна бути викорінена до 2050 року», — сказав один із авторів доповіді Річард Фіч.

Як вважають автори, для повного викорінення малярії в усьому світі необхідно виконати сукупність кроків із залученням новітніх розробок. Одна з них — це редагування генів комарів, що розповсюджують збудника хвороби, одноклітинні паразитичні організми плазмодії. За допомогою цього методу можна досягти як нездатності комах до розмноження, так і їхнього імунітету до малярії. Відредаговані гени передаватимуться через цілі популяції комарів.

Як пише The Lancet, малярія залишається серйозною загрозою в південних регіонах Африки. У 2017 році там зареєстрували 200 млн випадків захворювання та 403 тис. жертв, переважна більшість яких — діти, молодші від п’яти років.

Завдяки міжнародним зусиллям уже в 1978 році 37 зі 143 ендемічних країн були вільні від хвороби, проте вона повільно повернулася до початку XXI століття. За останні 3 роки ситуація зі смертністю від малярії істотно погіршилась.