Демократ Джо Байден має намір балотуватися в президенти США. Республіканські медіа пригадали йому Україну: звільнення генпрокурора Шокіна та справу бізнесмена Злочевського. Що відбувається?

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Демократ Джо Байден має намір балотуватися в президенти США. Республіканські медіа пригадали йому Україну: звільнення генпрокурора Шокіна та справу бізнесмена Злочевського. Що відбувається?

Olivier Douliery-Pool / Getty Images

Колишній американський віце-президент Джо Байден збирається балотуватися в президенти США, хоча офіційно про це ще не оголошував. Судячи з опитувань, він буде найпопулярнішим кандидатом у президенти серед демократів і зможе скласти конкуренцію Дональду Трампу на виборах у 2020 році. Консервативні (а заразом і ліберальні) медіа вже пригадують йому старі гріхи. Одне з них, The Hill, нагадує, як Джо Байден працював в Україні. Колумніст The Hill Джон Соломон написав про українську політику вже чотири колонки, де простежується загальна лінія: Джо Байден (можливо) маніпулював українським правосуддям заради особистих інтересів. В останніх двох колонках Соломон фактично закликає Міністерство юстиції США взяти у Генпрокуратури України матеріали кримінальних справ, які можуть скомпрометувати Байдена. Гріхи, які закидають Джо Байдену, повʼязані з тим, що його син Хантер Байден входить у раду директорів холдингу Burisma Group. Володіє ним Микола Злочевський — бізнесмен, який фігурує у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури. Ось що пише The Hill.

«Українські прокурори запитують американських: чому ви не хочете взяти наші матеріали на демократів?» — так назвав свіжу колонку Джон Соломон, колумніст консервативного видання The Hill. Це вже четвертий матеріал, який він присвячує Джо Байдену та його звʼязкам з Україною. У колонок є спільна генеральна лінія: Джо Байден (можливо) маніпулював українським правосуддям заради особистих інтересів.

Джон Соломон починає історію з добре відомого епізоду: віце-президент США в березні 2016 року тиснув на президента України, унаслідок чого Петро Порошенко відправив у відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Джон Соломон пише, що за прокурора Шокіна ГПУ розслідувала кілька справ про корупцію, де фігурувала Burisma Group — великий газовий вертикально інтегрований холдинг. З 2014 року в раду директорів компанії входить Хантер Байден, син Джо Байдена. За кілька років Burisma виплатила компанії Хантера Байдена 3,2 мільйона доларів.

У «справі Burisma» українська Генеральна прокуратура співпрацювала з британським Serious Fraud Office (SFO) — бюро при кабінеті міністрів, яке розслідує великі корупційні справи. Джон Соломон пише, що у межах кримінальних справ ГПУ збиралася викликати на допити всіх членів ради директорів, включно з Хантером Байденом. Але так і не викликала: після звільнення Шокіна кілька справ закрили, а одну з них передали в Національне антикорупційне бюро (НАБУ), «яке тісно повʼязане з посольством США».

У колонці Джона Соломона немає прямих звинувачень. Але, по суті, він натякає — хоча й не пише про це прямо — що кандидат у президенти США Джо Байден маніпулював українським правосуддям, щоб убезпечити себе та свого сина від міжнародного корупційного скандалу.

Наступного дня після того, як вийшла третя колонка в The Hill, про Джо Байдена написав український блогер Володимир Бойко. Він виклав у своєму Telegram-каналі сім сторінок англійського тексту, перезняті на телефон. Бойко назвав їх «довідкою з кримінального провадження [номер 400], яке розслідує Генеральна прокуратура». Присвячена «довідка» Джо Байдену: вона описує, як Байден повʼязаний з компанією Burisma Group та її власником Миколою Злочевським. (На момент публікації нам не вдалося підтвердити справжність цієї «довідки».)

Микола Злочевський — великий український промисловець. У бізнесі з 1991 року: разом зі своїм однокурсником з радіотехнічного училища він заснував компанію, яка займалася експортом металу, потім торгувала нафтою і нафтопродуктами. У 2002 році заснував Burisma Group. Микола Злочевський двічі обирався до парламенту за списком «Партії регіонів». З кінця 2003 року, за премʼєра і президента Януковича, він обіймав посади в державних відомствах, які відали ліцензіями на розвідку та розробку нафтогазових родовищ. Після Євромайдану Злочевського звинувачували в тому, що на офіційних посадах він збагачував свою компанію, а потім допоміг оточенню Януковича сховати вкрадені ними гроші.

Як зустрічнй хід Burisma Group посилила раду директорів впливовими дипломатами та лобістами. У січні 2014 року до ради директорів компанії увійшов колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський; він публічно виступив на захист Миколи Злочевського. У квітні до ради директорів увійшов лобіст Девон Арчер, у травні — син Джо Байдена Хантер. Крім того, у травні 2014-го Burisma Group найняла лобістом Девіда Лейтера, главу апарату Джона Керрі тих часів, коли Керрі був головою сенатського комітету з міжнародних справ.

Ось що стверджується у «довідці».

  • У березні 2014 року Микола Злочевський запропонував віце-президенту США Джо Байдену частку в прибутку компанії Burisma Group в обмін на політичну підтримку та «лобіювання».
  • Burisma Holdings Limited перерахувала персонально Джо Байдену 900 тисяч доларів за «консультації». Невстановлену суму компанія заплатила Хантеру Байдену. Частина грошей, які вона перевела Байдену-молодшому, мали корупційне походження. «Довідка» посилається на анонімні свідчення «людини, яка проводила відмивання грошей і транзакції на користь Миколи Злочевського та сімʼї Байдена».
  • Восени 2016 року Джо Байден сприяв тому, щоб в Україні закрили кримінальні справи проти Миколи Злочевського та співробітників Burisma Group.
  • Під час переговорів з новим українським урядом Джо Байден хотів отримати гарантії того, що влада не буде переслідувати компанію Злочевського. Натомість він пропонував допомогти налагодити стосунки з новообраною адміністрацією Дональда Трампа.

Крім того, «довідка» описує найвідомішу міжнародну справу щодо Burisma Group і привʼязує до неї Джо Байдена. У квітні 2014 року центральний кримінальний суд Британії заарештував 35 мільйонів доларів на рахунках двох компаній Злочевського за запитом британського Serious Fraud Office (SFO) — частину цих грошей Злочевський отримав від бізнесмена Сергія Курченка, на якого в Україні вже завели кримінальні справи; британські слідчі підозрювали, що Злочевський відмиває гроші Курченка. До того моменту Курченко встиг потрапити у список соратників Януковича, до яких Рада ЄС застосовувала «обмежувальні заходи».

Юристи Burisma Group оскаржили це рішення. Вони показали, що гроші були отримані за Херсонський нафтоналивний термінал: Микола Злочевський продав його Курченку в середині 2013 року, ще до початку Євромайдану і, тим більше, до появи інструкції Ради ЄС. SFO запросило у української Генпрокуратури документи, які б підтвердили корупційне походження грошей, але не дочекалося їх, і суддя зняв з них арешт. У «довідці» названо винуватця — це заступник генпрокурора Віталій Касько, якого призначили «за сприяння американської сторони» (під якою розуміється Джо Байден і посол США Марі Йованович). Автор «довідки» стверджує, що Віталій Касько навмисно затягнув відправку документів до SFO.

По суті, у «довідці Генпрокуратури» сказано, що британське правосуддя схибило через Джо Байдена.

У 2010 році Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова. У квітні 2012 року його замінили на Едуарда Ставицького.

Скакодуб Андрій / УНІАН

У 2016 році Микола Злочевський заснував Energy Security Forum — енергетичну конференцію в Монте-Карло. На знімку він зі спеціальним посланцем ООН Романом Проді, президентом Латвії Раймондсом Вейонисом, князем Монако Альбером II, спеціальним представником ОБСЄ Марком Прітчардом і членом ради директорів Burisma Group Олександром Кваснєвським.

Facebook / Burisma Group

В останніх двох матеріалах, присвячених Україні, колумніст Джон Соломон фактично закликає Міністерство юстиції США взяти в України матеріали кримінальних справ, які можуть скомпрометувати демократа Джо Байдена. Загальний посил його матеріалів такий: Байден маніпулював Генпрокуратурою, щоб та спустила на гальмах справи проти Burisma Group, яку консультує його син. Джон Соломон, однак, ніде не стверджує це прямо — він лише висловлює припущення та ставить питання. theБабель стежитиме за тим, як розвивається ця історія.