Комітет Ради радить відсторонити нардепа Рудика від п’яти засідань через сексизм. Він назвав колегу «дівчинкою, якій 32 роки»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Комітет Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи рекомендував парламенту позбавити нардепа Сергія Рудика («За майбутнє») права брати участь у пʼяти пленарних засіданнях. Про це повідомила депутатка Марина Бардіна у Facebook.

Причиною такого рішення стали його висловлювання на адресу нардепки Мар’яни Безуглої («Слуга народу») та колишньої депутатки Ірини Сисоєнко.

До комітету із заявою про це звернувся голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко та міжфракційне об’єднанням «Рівні можливості». Члени комітету рекомендують парламенту без обговорення ухвалити рішення про позбавлення Рудика права брати участь у пʼяти засіданнях парламенту й довести таке рішення до виборців через газету «Голос України».

Що сказав Рудик?

У січні під час обговорення законопроєкту про СБУ Рудик прокоментував виступ нардепки Мар’яни Безуглої: «Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я, та ні дня, сподіваюсь, не працювала у цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити».

Крім того, Рудик також порівняв виступ Безуглої з виступом нардепки попереднього скликання Ірини Сисоєнко, сказавши: «Згадаймо Ірину Сисоєнко, яка дупля не різала в медицині».

Згодом у відповідь на вимогу вибачитися Рудик заявив, що мав на увазі не стать депутата, а професіоналізм, і не вважає свої слова образою.

  • У червні 2020 року голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко і керівник парламентської фракції політсили Давид Арахамія на брифінгу під час візиту в Миколаїв обговорювали свою колегу по фракції Ірину Аллахвердієву, думаючи, що мікрофони вимкнені. Один з них сказав, що жінка — «робоча баба, як корабельна сосна».
  • У квітні гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський опублікував у Facebook пост про те, що його компанія-оператор буде безкоштовно доставляти секс-товари і книги. Напис з цією інформацією був розміщений у вигляді слогану на фото з дівчиною. Депутатка від «Слуги народу» Марина Бардіна звинуватила компанію у сексизмі через ілюстрацію.