Тексти

Польські юристи приїхали в Україну агітувати проти Стамбульської конвенції. Вони повʼязані з адвокатом Трампа, російськими бізнесменами та бразильськими фанатиками — розбір «Бабеля»

Автори:
Дмитро Раєвський, Євген Спірін
Дата:

Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Двадцять другого жовтня Конституційний трибунал Польщі визнав неконституційним право на аборт у разі вроджених вад плоду. В країні почалися протести, які вже можна назвати успішними — уряд Польщі вирішив не публікувати рішення і закликав до дискусії. Увесь цей час польська преса писала про те, що за рішенням Конституційного трибуналу стоїть група лобістів — Інститут правової культури Ordo Iuris. У жовтні члени цієї організації дали пресконференцію в Києві, де виступили проти того, щоб Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію. Редактор «Бабеля» Дмитро Раєвський розповідає, що це за організація і як консерватори по всьому світу утворюють коаліції, щоб боротися за «традиційні цінності».

Ordo Iuris пропонує консервативну альтернативу Стамбульській конвенції

Наприкінці жовтня в Україну прибула делегація з Польщі — віцепрезидент Ordo Iuris Тимотеуш Зих, члени організації Никодим Берначак і Кароліна Павловська. Вони дали пресконференцію, Павловська — розгорнуте інтервʼю Укрінформу, а Зих зʼявився в передачі «Час: Online» на «5 каналі». Багато українських ЗМІ опублікували їхній пресреліз. Скрізь гостей позиціювали як експертів-юристів, які борються проти Стамбульської конвенції та пропонують альтернативу — Конвенцію з прав сімʼї.

Стамбульська конвенція не влаштовує консерваторів, тому що містить поняття «гендер». А будь-яка держава, яка її ратифікує, зобовʼязана внести поправки у своє кримінальне законодавство. У 2016 році Петро Порошенко вносив до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію конвенції, але його не прийняли й відправили на доопрацювання. Володимир Зеленський у травні 2020 року пообіцяв внести в парламент аналогічний проєкт, але поки цього не зробив. Проти ратифікації активно виступає Всеукраїнська рада церков, консервативні організації та депутатське обʼєднання «Цінності. Гідність. Родина».

Альтернативна Конвенція з прав сімʼї Ordo Iuris зміщує акценти від захисту жінок і дітей від домашнього насильства в бік автономії сімʼї від суспільства та держави. Наріжним каменем конвенція ставить права батьків — вони мають право брати участь у розробці шкільних програм і регулювати, які предмети їх дитина вивчати не буде, мотивуючи це захистом моральності. Окремо прописано право шкіл впроваджувати релігійні уроки.

Якщо Стамбульська конвенція дозволяє соціальним службам забрати дитину з сімʼї та помістити у спеціальне сховище на час розслідування фактів домашнього насильства, то Конвенція з прав сімʼї дозволяє забрати дитину тільки ненадовго в критичних ситуаціях, а відлучати дитину від батьків має право тільки суд, якщо є серйозна загроза для її життя або здоровʼя. Ключовими причинами домашнього насильства в Ordo Iuris вважають побутовий алкоголізм і «руйнування традиційних сімейних звʼязків».

Віцепрезидент Ordo Iuris Тимотеуш Зих на протесті проти ЛГБТ, січень 2019 року.

Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Ordo Iuris і американські лобісти разом виступають проти абортів

Польські медіа заговорили про вплив Ordo Iuris ще у 2016 році, під час попередньої спроби заборонити аборти. Саме правознавці з Ordo Iuris написали проєкт закону, який Сейм провалив після загальнонаціональної акції протесту.

У 2020 році консерватори пішли іншим шляхом — через Конституційний трибунал. На той час вони заручилися підтримкою партії «Право і справедливість».

Обговорюючи питання абортів, суд враховував думки незалежних юристів. За шість днів до прийняття рішення суд ознайомився з висновком Європейського центру права і правосуддя (ECLJ). Висновок був радикальний: «Аборт — це не право, а порушення або відступ від права на життя».

ECLJ — це європейська філія Американського центру права і правосуддя (ACLJ), групи консервативних юристів на базі протестантської медіагрупи Christian Broadcasting Network. Саме CBN, згідно з розслідуванням Bellingcat, фінансує боротьбу проти прав ЛГБТ-людей в Україні. А представник CBN Руслан Кухарчук зустрічав делегацію Ordo Iuris в Україні разом з нардепом від «Слуги народу» і главою депутатського обʼєднання «Цінності. Гідність. Родина» Святославом Юрашем.

ACLJ керує юрисконсульт Джей Секулоу. Саме він захищав інтереси Трампа на слуханнях з приводу російського втручання у вибори президента США 2016 року і під час спроби імпічменту. Юристи ECLJ активно діють у Страсбурзі, беручи участь у розгляді справ Європейським судом з прав людини як третя сторона та незалежні експерти. І відстоюють консервативну позицію в справах, що стосуються абортів, розлучень і ЛГБТ.

ECLJ і Ordo Iuris — друзі та партнери. Вони разом засідають в Економічній і Соціальній Раді ООН і беруть участь у справах ЄСПЛ, виступаючи експертами з прав людини. Себе вони називають «цивілізацією життя», а прихильників права жінки на аборт і Стамбульської конвенції — «цивілізацією смерті».

Джей Секулоу, особистий повірений президента США Дональда Трампа, розмовляє з журналістами за межами залу Сенату в Капітолії під час процесу щодо імпічменту, округ Колумбія, США, 22 січня 2020 року.

Bloomberg / Contributor

Засновники Ordo Iuris на міжнародному рівні співпрацюють з російськими фондами

Згідно зі статутом Ordo Iuris, засновниками та бенефіціарами організації є Славомір Олейничак і Аркадіуш Стельмах. Ці ж люди в 1999 році заснували Асоціацію християнської культури імені отця Петра Скарґи, однойменні інститут і фонд.

Асоціація Петра Скарґи є давнім партнером «Всесвітнього конгресу сімей» (WCF) — американської консервативної коаліції та щорічного заходу з такою ж назвою. Один з основних спонсорів WCF — Фонд апостола Андрія Первозванного, яким керує колишній директор компанії «Российские железные дороги» Володимир Якунін. З 2015 року Якунін знаходиться під санкціями США за постачання зброї до самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Офіційний представник WCF в Росії Олексій Комов — бізнес-партнер російського бізнесмена Костянтина Малофєєва, одного зі спонсорів бойовиків на Донбасі. Досьє на Комова є в базі «Миротворця», він керує міжнародними програмами Фонду святителя Василія Великого, головним опікуном якого є Малофєєв. Фонд фігурує в різних розслідуваннях як «гаманець» і європейських консерваторів, і проросійських бойовиків в Україні. Комов — регулярний гість самітів Agenda Europe. У 2016 році саміт пройшов у Варшаві, серед партнерів заходу — Ordo Iuris і ECLJ. Ordo Iuris підписували ініційовану WCF декларацію.

У 2019 році «Всесвітній конгрес сімей» проходив в італійській Вероні. Гостей приймав тодішній міністр внутрішніх справ Італії та друг Путіна Маттео Сальвіні. Серед спікерів — президент Молдови Ігор Додон і функціонер РПЦ, протоієрей Димитрій Смирнов. Україну представляв колишній депутат Верховної Ради Павло Унгурян.

У 2014 році конгрес мав відбутися в Москві. Серед партнерів мав бути й Інститут Петра Скарґи. Але WCF скасував захід через «ймовірну відповідальність», після того як США і ЄС ввели економічні санкції проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну. Проте невелика конференція в закритому режимі в Москві все-таки відбулася.

Ordo Iuris повʼязані з бразильськими християнськими фундаменталістами

На сайті Інституту Петра Скарґи можна знайти згадку ще однієї міжнародної організації. Інститут почав свою діяльність «... натхненний Асоціаціями захисту традицій, сімʼї і власності (TFP)...»

Tradition, Family and Property — це мережа ультраправих католицьких організацій, заснована в Бразилії в 1960 році. Інститут Петра Скарґи використовує логотип TFP — золотого лева. Логотип Ordo Iuris — голова цього лева.

Логотипи зліва направо — Ordo Iuris, Асоціація Петра Скарґи, Tradition, Family and Property

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

TFP підозрювали в причетності до залякувань і навіть убивств неугодних священників у Південній Америці. У Франції Комісія з розслідування культів називає організацію псевдокатолицькою. А християнське видання Journal Chrétien у 2006 році писало: «Основні претензії до TFP — це інтелектуальне шахрайство, ідеологічна обробка, руйнування особистості послідовників, відділення їх від сімей, культ засновника, систематична і деструктивна критика всього, що існує».

Марш за сімʼю, Вашингтон, США, березень 2013 року.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Статус громадських організацій дозволяє асоціаціям TFP у різних країнах діяти незалежно від Католицької церкви. Їх американська філія фігурує в розслідуванні Open Democracy, де мова йде про 28 американських організацій, які профінансували ультраправих по всьому світу на 280 мільйонів доларів. У списку Open Democracy є й ACLJ Джея Секулоу. Розслідування Associated Press у січні 2020 року розкрило багатомільйонні фінансові перекази між благодійними християнськими організаціями, фірмами Секулоу і членами його сімʼї, на рахунках яких ці гроші й осідали.

3,3 мільйона доларів отримала від ACLJ його російська філія — Словʼянський центр права і правосуддя, яким керує адвокат Володимир Ряховський, член Ради з прав людини при президенті РФ. Багатьох інших одержувачів ще належить ідентифікувати.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Люди з символікою ультраправої католицької організації TFP, Сент-Огастін, Флорида, 2016 рік.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook