Новини

Джо Байден і Володимир Путін понад годину розмовляли про можливе вторгнення Росії на територію України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент США Джо Байден і лідер Росії Володимир Путін 12 лютого ввечері провели телефонну розмову, яка тривала 62 хвилини. Сторони обговорили ситуацію навколо нарощування російських військ на кордоні з Україною.

Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на комʼюніке Білого дому.

За даними Білого дому, Байден чітко дав зрозуміти Путіну, що нове вторгнення в Україну завдасть Росії непоправних економічних і людських втрат. За його словами, початок війни зруйнує становище Росії на геополітичній мапі, тому Байден застеріг Кремль від планів наступу та підтвердив готовність США і союзників до різних сценаріїв.

Реліз розмови президентів Кремль не опублікував, але помічник президента Росії Юрій Ушаков охарактеризував розмову як «збалансовану та ділову». Путін заявив, що Росія найближчим часом офіційно відреагує на відповіді США та НАТО щодо гарантій безпеки. Ушаков також зазначив, що Байден у розмові згадував санкції, якими Захід погрожує Росії у разі вторгнення в Україну, але не наголошував на них.

Крім того, Путін обурився, що США «штучно роздмухують істерію» навколо російської агресії, а самі водночас «разом із союзниками накачують військові мʼязи України».