Новини

Вибори на 87 окрузі: на двох дільницях голосування визнали недійсним, Вірастюк вимагає перерахунку голосів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Yevheniya Kravchuk / Facebook

На двох дільницях 87 округу Івано-Франківської області голосування на довиборах у Раду визнали недійсним — через проблеми із заявами та зникнення бюлетенів «за» ексдиректора «Буковелю», кандидата від партії «За майбутнє» Олександра Шевченка.

Про це повідомив його опонент від «Слуги народу» Василь Вірастюк та рух «ОПОРА», який спостерігає за виборами.

За словами Вірастюка, нестачу бюлетенів виявили під час перерахунку голосів.

«По одній з дільниць (№ 261030) у Микуличині виявилось на 100 бюлетенів менше, ніж приписав собі Шевченко в протоколі. Члени комісії від «Європейської солідарності» намагалися зманіпулювати та видати за результат у протоколі», — зазначив Вірастюк.

«ОПОРА» уточнює, що на цій же дільниці у Микуличині вибори визнали недійсними. На ній перемагав Олександр Шевченко — у нього було 377 голосів, у Вірастюка — 141. Причина визнання виборів недійсними — проблема із заявами та голосуванням на дому. Крім того, «зникла» частина бюлетенів, а саме 100 бюлетенів «за» Шевченка — але перевірка показала, що члени комісії порахували 277 бюлетенів, але назвали 377.

Також вибори недійсними визнали й на дільниці № 261027 у місті Яремчі. Пізніше рух «ЧЕСНО» уточнив чому — після перерахунку відкрили конверт з контрольними листами, які кидають в урну, але там не було печаток. На цій дільниці у Шевченка та Кошулинського була однакова кількість голосів (172), а у Вірастюка 73.

Окремо у коментарі виданню kp.ua Вірастюк наголосив, що він та його команда вимагають перерахунку голосів, а його опонент Шевченко, начебто, не хоче звіритися з протоколами.

На сайті ЦВК йдеться, що станом на 9:30 опрацювали 90% бюлетенів, які показують, що лідирує саме Вірастюк (31,5%). На другому місці Шевченко (29,5%) та кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський (28,8%).

Що відбувається на 87 окрузі?

Довибори у Верховну Раду відбувалися 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50 окрузі у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку. Якщо на Донеччині найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів), то в Івано-Франківській області не все так просто, й голоси досі не можуть підрахувати.

У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кошулинський говорив про підкуп виборців, Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Шевченко у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування.

Також поліції повідомляли про «замінування» будівлі Окружної виборчої комісії (під час перевірки вибухівку не виявили) й двічі змінювали голову ОВК. Врешті 1 квітня будівлю 87 ОВК оточили силовики.