Новини

Голова Верховного суду Данішевська відреагувала на акцію протесту та запевнила, що суддівська «п’ята колона» зникне

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Голова Верховного суду Валентина Данішевська на З’їзді суддів, який розпочався 9 березня у «Президент Готелі» в Києві, заявила про «п’яту колону» у судовій системі. Але при цьому висловила впевненість, що ті, хто забув про присягу, «рано чи пізно підуть».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Звісно, і в судовій системі є своя «пʼята колона», але я впевнена, що ті люди, які забули про присягу, або ті, хто вважає нашу присягу тільки фарсом, рано чи пізно підуть від нас — або силами наших органів, або силами громадськості. Але судова система з часом гідно виглядатиме серед інших державних органів й отримає належну повагу», — наголосила Данішевська.

Вона визнала, що судовій системі ще слід працювати над тим, щоб отримати реальну незалежність. «Ми можемо сказати, що у нас є і внутрішній тиск. Не шкодують ні часу, ні грошей ті наші внутрішні сили, які намагаються посіяти розбрат між суддями різних регіонів, різних інстанцій», — заявила голова Верховного суду.

Також вона відреагувала на акцію протесту під будівлею «Президент Готелю», де проходить Зʼїзд суддів, і наголосила, що довіра до суддів відновлюється не так швидко, як цього хотілося б.

«Певна кількість таких людей [які не довіряють суддям] супроводжують, умовно кажучи, наш зʼїзд. Чого хочуть ці люди? Щоб у судових органах були люди з досконалою репутацією, добропорядні, професійні. І ми цього хочемо. Єдина різниця лише в тому, що нас закликають не проводити цей зʼїзд […] Ми не можемо прислухатися до пропозицій порушувати закон», — сказала Данішевська, додавши, що формування органів судового управління і самоврядування є конституційним обовʼязком суддів.

Разом з тим, голова Верховного суду закликала делегатів зʼїзду обрати гідних представників. «Ми маємо показати, що хоча ми і йдемо своїм шляхом, проводимо цей зʼїзд, але ми запропонуємо до цих органів людей, у яких бездоганна репутація», — наголосила вона.